Nacrt Energetske strategije idući mjesec u javnoj raspravi

Autor: B.O. Objavljeno: 05.03.2019. 🕜 08:36 Lokacija: Zagreb

Zabrinjavajuće je računati na neistražene zalihe plina i nafte, kaže Davor Škrlec

Nacrt Energetske strategije vjerojatno će u travnju biti upućen u javnu raspravu, najavio je Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, na panelu Energetika i ekologija koji je održan u sklopu Večernjakove konferencije Hrvatska kakvu trebamo. Strategija se radi prema EU načelima i ciljevima, a to je među ostalim i smanjenje emisije CO2 za 80 posto do 2050. godine, javlja Večernji list. Najveći izazov, kazao je Granić, bit će smanjenje potrošnje energije u zgradarstvu. 
Barbara Dorić, direktorica LNG-a Hrvatska, napomenula je kako sigurnost opskrbe plinom nije zanemarena u dokumentima koji prethode izradi Energetske strategije. “U Hrvatskoj imamo pad proizvodnje plina od osam posto godišnje i sada iz domaćih izvora pokrivamo 40 posto potrošnje, a ostalo iz izvoza. Za pet do 10 godina nećemo proizvoditi plin, ako ne bude novih nalazišta, i bili bismo ovisni o jednom dobavnom pravcu. S tog aspekta LNG terminal je vrlo bitan faktor, ne samo zbog sigurnosti opskrbe Hrvatske nego i ostalih država u regiji”, istaknula je, među ostalim, Dorić. 
Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu, kazao je kako je zabrinjavajuće što mi računamo na neke neistražene i nedokazane zalihe plina i nafte, a EU politika ide prema smanjenju fosilnih goriva. Pri tome isključujemo priliku korištenja obnovljivih izvora energije, kazao je Škrlec. 

TAGOVI