Najavljena revitalizacija HE Varaždin, Čakovec i Dubrava

Autor: N.D. Objavljeno: 14.11.2012. 🕜 10:02 Lokacija: Zagreb

Revitalizacija HE Varaždin povećat će snagu elektrane za 18%

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević prilikom posjeta HE Varaždin na Dravi najavio je revitalizaciju tri hidroelektrane na Dravi - Varaždin, Čakovec i Dubrava, a za ta se tri projekta planira utrošiti između 150 i 200 milijuna eura u narednim godinama. Revitalizacija HE Varaždin u vrijednosti od oko 100 milijuna eura trebala bi se završiti u sljedeće četiri godine. "S tom investicijom vraćamo u dobru kondiciju postrojenje koje radi već 40 godina i povećavamo snagu elektrane za otprilike 18%, a nakon te investicije krenut će i revitalizacija hidroelektrana Čakovec i Dubrava, gdje su potrebni manji zahvati jer su mlađe", kazao je Koračević.
Koračević je za posjeta HE Varaždin rekao da je sustav hidroelektrana, akumulacija i derivacijskih kanala proteklih dana bio presudan u sprečavanju većih razmjera šteta na poplavljenim područjima Varaždinske županije i grada Čakovca.
 "Da se tri hidroelektrane na ovom području nisu pripremile, da nismo pravovremeno reagirali i upravo na ovoj hidroelektrani otvorili preljeve te pustili masu vode od 3300 prostornih metara u sekundi, spustili je na 2200 do hidroelektrane Čakovec, a iza nje na 1200, gotovo sigurno bi došlo do poplave daleko većih razmjera, počevši od slovenske granice pa zaključno s Podravinom i Koprivnicom", rekao je Koračević. Dodao je da smatra žalosnim da Austrija na rijeci Dravi ima 11 hidroelektrana, Slovenija osam, a HEP samo tri.  

TAGOVI