NE Fuskuhima ipak ispušta kontaminiranu vodu u ocean

Autor: N.D. Objavljeno: 16.10.2020. 🕜 09:32 Lokacija: Tokio (Japan)

Okolne države i ribarska industrija je oštro protiv

Gotovo deset godina nakon nuklearne katastrofe u NE Fukushima, uzrokovane tsunamijem, japanska vlada odlučila je ispustiti kontaminiranu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearke u ocean, javljaju mediji u petak, a formalno priopćenje najavljeno je kasnije tijekom mjeseca. Zbrinjavanje kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukushima Daiici dugogodišnji je problem za Japan. Više od milijun tona vode trenutno je pohranjeno u velikim spremnicima u objektu.


List Asahi objavio je da bi za svako takvo ispuštanje trebale dvogodišnje pripreme, jer ozračena voda najprije mora proći postupak filtracije prije nego što se može dalje razrijediti morskom vodom te biti na kraju ispuštena u ocean. Prošli tjedan predstavnici japanske ribarske industrije tražili su od vlade da ne dopusti izlijevanje kontaminirane vode iz elektrane u Fukušimi u more tvrdeći da će to poništiti godine rada na obnavljanju njihova ugleda. 

Očekuje se da će ta odluka ugroziti susjedne države poput Južne Koreje, koja je već pojačala testove na radijaciju za hranu iz Japana te dodatno devastirati ribarsku industriju u Fukušimi koja se godinama bori protiv tog poteza. 

TAGOVI