Cijena nafte u padu zbog koronakrize

Autor: N.D. Objavljeno: 16.10.2020. 🕜 09:49 Lokacija: London (Velika Britanija)

Novo zatvaranje gospodarstva kontrahira cijenu glavnog energenta

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara budući da nova ograničenja uslijed širenja zaraze koronavirusom povećavaju neizvjesnost izgleda za gospodarski rast i oporavak potražnje za gorivima. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 dolara. Cijene nafte se za sada drže na sve manjim američkim zalihama i zaključuje se da tržište "pleše na svoju muziku" pa cijena malo padaju pa dva dana rastu i tako opet iznova. 

U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,35 dolara. Neke europske zemlje ponovo uvode policijski sat i mjere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

"Ako potražnja osjetno oslabi, OPEC+ neće imati izbora, morat će prekinuti povećanje proizvodnje ako ne želi ponovo riskirati prekomjernu ponudu i pad cijena", ističu analitičari Commerbanka. OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno, a u siječnju 2021. trebao bi je povećati za dva milijuna barela dnevno, tako je dogovoreno u rujnu. 

TAGOVI