NEK:sumnja se na oštećenje prihvatnog opsega

Autor: A.H. Objavljeno: 04.03.2015. 🕜 09:58 Lokacija: Krško (Slovenija)

Oštećena je najmanje jedna goriva palica

Analize mjerenih podataka tijekom 15 mjeseci iznimno stabilnog rada u 27. gorivom ciklusu, stalno su potvrđivale cjelovitost goriva, dok su u veljači ukazale na vjerojatnost njegovog propuštanja. Kako iz NEK-a ističu, trenutne vrijednosti još su daleko ispod dozvoljenih, a ukazuju na sumnju oštećenja prihvatljivog opsega.
"Procjenjujemo, naime, da je oštećena najmanje jedna goriva palica, a 121 gorivi element u reaktorskoj jezgri sadrži više od 28.000 gorivih palica. Predrag Širola, tehnički direktor NEK-a, izjavio je da elektrana radi sigurno i punom snagom s obzirom na to da nađeno odstupanje ne znači dodatan rizik za okolinu te nema nikakav utjecaj na sigurnost rada. Dobro stanje nuklearnoga goriva kroz veći dio 27. gorivog ciklusa rezultat je brižno izvedenih preventivnih mjera tijekom remonta 2013., koji je obuhvaćao cjelovito čišćenje cjelokupnog primarnoga kruga, pregled gorivih elemenata, mehaničko ojačanje najizloženijih gorivih elemenata na poprečne tokove rashladnog medija i ostalo", navodi se u priopćenju. "Za Nuklearnom elektranom Krško više je od 15 mjeseci iznimno stabilnog rada u 27. gorivom ciklusu, u kojem je posebna pozornost namijenjena nuklearnom gorivu. Prema iskustvu tijekom remonta 2013., kada su pronađena oštećenja gorivih palica, za praćenje stanja nuklearnoga goriva, u NEK-u su uveli vrlo stroge mjere koje između ostaloga obuhvaćaju povećanu čestoću uzorkovanja primarnog hladila i mjere za smanjenje kontaminacije primarnog hladila", navodi se u priopćenju.
"Ujedno smo nakon remonta 2013. u NEK-u u akcijskom planu za praćenje stanja goriva podrobnije opredijelili čestoću uzorkovanja i kriterije za poduzimanje mjera u slučaju odstupanja, koji su vrlo rigorozni te predviđaju vrlo precizno praćenje svih okolnosti koje bi mogle utjecati na cjelovitost goriva. U zadnja tri tjedna utvrđujemo porast specifičnih aktivnosti nekih izotopa u primarnom hladilu koji su značajni za odstupanje, zbog čega smo sukladno postupcima proveli vlastitu kao i neovisnu evaluaciju stanja cjelovitosti nuklearnoga goriva. Rezultati ukazuju na najmanje jedno oštećenje gorive palice. Ponovno treba pojasniti da 121 gorivi element, od kojeg se sastoji reaktorska jezgra, čini 28.435 gorivih palica. Goriva je palica metalna cjevčica s promjerom od oko jednog centimetra. U nju su složene tablete od urana. Ako takva palica ne brtvi dobro, radioaktivne tvari prelaze u vodu primarnoga kruga. Upravo mjerenjima povećane koncentracije radioaktivnosti u sustavu za čišćenje primarnoga kruga možemo pravovremeno otkriti pojavu oštećenja.
NEK se nakon stabilnog rada u prošloj godini praktički nalazi pred početkom redovnog remonta koji treba započeti u travnju. Tijekom remonta bit će osim brojnih preventivnih aktivnosti i projekata tehnološke nadgradnje izvedena i modifikacija struktura reaktora, kojom će se osigurati preusmjerenje rashladnog toka primarne vode u reaktorskoj posudi, što će bitno doprinijeti cjelovitosti i stabilnosti nuklearnoga goriva ubuduće", stoji u priopćenju NEK-a.
Pripreme na provedbu tog dugoročnog rješenja započeli smo odmah nakon završetka prošlog remonta. Elektrana radi punom snagom u okviru zahtjeva tehničkih specifikacija koje vrlo podrobno određuju ograničenja rada. Nastale okolnosti nemaju nikakav utjecaj na sigurnost rada te ne nose dodatan rizik za okolinu. Izvješćivanje je odraz naše sigurnosne kulture i obveze da osiguravamo transparentnost našeg djelovanja, zaključuje se u priopćenju.

TAGOVI