Opskrbljivač energijom našao partnera u najvećoj britanskoj baterijskoj pohrani

Autor: N. D. Objavljeno: 20.06.2024. 🕜 13:08 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • baterijska pohrana, Gresham House Energy storage fund, Ujedinjeno kraljevstvo, 2024.
    Izvor: Gresham House Energy Storage Fund

Octopusovom AI sustavu treba fleksibilnost koju mu daje veliki baterijski sustav

Opskrbljivač električnom energijom u Ujedinjenom Kraljevstvu, specijaliziran za zelenu energiju i energetske usluge Octopus Energy Group potpisao je, kako tvrdi, rekordni ugovor o najmu baterija s Gresham House Energy Storage Fund (GRID) koji će pomoći u smanjenju troškova. Ugovor – navodno najveći te vrste na svijetu – povezat će nešto više od 50% GRID-ovih velikih baterija s Octopusovom tehnološkom platformom Kraken.

Krakenov sustav optimizacije temeljen na umjetnoj inteligenciji punit će GRID-ove baterije kada ima obnovljive energije u izobilju i prazniti ih kada je nacionalna mreža pod stresom. Takva 'inteligentna' fleksibilnost smanjuje gubitke u proizvodnji zelene energije, primjerice kada su vjetroturbine prisiljene prekinuti rad zbog previše energije u nacionalnoj mreži, objašnjava Octopus.

Problem je poznat kao 'ograničenje tj. curtailment' i koštao je britanske potrošače energije oko 800 milijuna funti u 2022. Pokrenut 2018., GRID je najveći fond za pohranu baterije (BESS) u toj zemlji, koji posjeduje oko 20% britanskog tržišta baterijskih pohrana. Prema dogovoru Octopus će sljedeće dvije godine preuzeti polovicu GRID-ove velike flote baterija u Velikoj Britaniji. Ukupno 14 velikih baterija može pohraniti više od 900 MWh.

Dogovor slijedi nakon što je Octopus dostigao 1 GW promjenjivog opterećenja – za koji se tvrdi da je najveća virtualna elektrana (VPP) u Ujedinjenom Kraljevstvu – kroz svoju tarifu za električna vozila (EV), Intelligent Octopus Go, javljaju britanski mediji. Octopus Energy Group posluje u 18 zemalja na četiri kontinenta i ima više od 7,2 milijuna kupaca. 

TAGOVI