Finska započinje proizvodnju uranija

Autor: N. D. Objavljeno: 19.06.2024. 🕜 13:41 Lokacija: Sotkam (Finska)
  • Uzorak osiromašenog urana U238 (izvornik: Visuals Unilimited / naturepl.com)

• uran
    Izvor: Visuals Unilimited / naturepl.com

NE Olkiluoto 3 mogla bi gotovo biti energetski samodostatna

Finska je prva i jedina EU članica koja na svom teritoriju započinje vađenje uranija. Tvrtka Terrafame je u utorak započeo oporabu prirodnog urana na svojoj industrijskoj lokaciji u Sotkamu u Finskoj. Prije nego što je oporaba puštena u rad, Finska uprava za radijaciju i nuklearnu sigurnost (STUK) provela je inspekciju puštanja u pogon postrojenja za oporabu urana i utvrdila da se postrojenje može sigurno pustiti u rad, objavio je Terrafame.

Proizvodni proces tvrtke omogućuje korištenje niske koncentracije prirodnog uranija koji se nalazi u rudi kao nusproizvod. Uranij dobiven od strane Terrafamea bit će transportiran u inozemstvo na daljnju obradu, nakon čega će se koristiti u proizvodnji nuklearne energije

Nakon faze pokretanja, procjenjuje se da će postrojenje raditi punim kapacitetom do 2026. godine, kada će proizvodnja u tvrtki iznositi oko 200 tona godišnje. Proizvodni kapacitet odgovara približno devet mjeseci potrošnje u novoj nuklearnoj elektrani Olkiluoto 3. Plan je nastaviti s proizvodnjom uranija uz proizvodnju ostalih metala tijekom cijelog radnog razdoblja, koje obuhvaća najmanje sljedećih 30 godina. Ukupno su pripreme zahtijevale ulaganja od oko 20 milijuna eura.

Upotreba prirodnog urana u proizvodnji energije pomaže u postizanju klimatskih ciljeva i izgradnji energetske samodostatnosti Europe. Zahvaljujući našem modernom proizvodnom procesu, možemo isplativo iskoristiti još više metala” kaže Seppo Voutilainen, izvršni direktor Terrafame Ltd.

Nakon faze povećanja, oporavak uranija povećat će Terrafameovu neto prodaju za otprilike 30-40 milijuna eura godišnje, na temelju trenutne tržišne cijene urana, što čini nekoliko postotaka Terrafameove procijenjene neto prodaje u nadolazećim godinama.

TAGOVI