Pet znakova da bi naftna kriza mogla proći

Autor: I.T. Objavljeno: 09.03.2016. 🕜 12:27 Lokacija: Moskva (Rusija)

Postavlja se pitanje: je li Saudijska Arabija pobijedila?

Čini se da je uspjela strategija Saudijske Arabije da niskim cijenama nafte izgura s globalnog tržišta proizvođače skuplje nafte iz škriljaca i dubokog mora, budući da investitori napuštaju te segmente naftne industrije, a velike multinacionalne tvrtke sve više ulažu u jeftinije kratkoročne projekte. Promatrači pri tome uočavaju još nekoliko znakova da se globalno tržište nafte nalazi na početku procesa oporavka. Promjena utjecaja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) je jedan od njih. Činjenica da su članice OPEC-a prihvatile prijedlog Rusije o zamrzavanju proizvodnje nafte upućuje da bi se u buduće, uz odluke OPEC-a, mnogo više mogla uvažavati i mišljenja drugih velikih proizvođača, poput Rusije i Meksika, a nije isključeno da njihove odluke budu i usuglašavane kao što se upravo događa s aktualnim sporazumom o zamrzavanju razine proizvodnje nafte. 
Iako je zadnjih tjedana došlo do porasta cijena nafte, američki proizvođači nafte iz škriljaca su zbog golemih gubitaka već najavili stečajeve i prekidanje skupe proizvodnje. Ipak, dugoročno bi se ta proizvodnja mogla dijelom oporaviti ako cijene nafte dovoljno porastu, što znači na razinu višu od 60 USD/bbl i zbog nedavno ukinutog embarga na izvoz američke nafte, što će američkim naftašima ostaviti mogućnost plasmana viškova.   
I kinesko gospodarstvo se stabilizira, što smanjuje veliku volatilnost zbivanja na globalnom naftnom tržištu, omogućujući stabiliziranje cijena nafte. Uz to, ukidanje embarga na kupnju iranske nafte nije značajnije negativno utjecao na globalno tržište. Razlog tome je činjenica da je Iran na europsko tržište počeo isporučivati tek 1/3 nafte od ranije najavljivanih količina, zbog čega i nije došlo do daljeg pada cijena. Analitičari smatrahy da je vjerojatno upravo takav scenarij i bio planiran jer je Iranu u interesu da, osim povratka na svjetsko tržište, veći dio svoje nafte ipak proda po višim cijenama. 
I na kraju, čini se da američke državne rezerve nafte više nemaju takav utjecaj na svjetsko tržište. Dokaz je činjenica da su, unatoč zasićenosti tržišta, cijene nafte ipak nastavile lagano rasti iako su te nafte porasle čak tri puta više od očekivanja. Takav razvoj događaja upućuje da bi se uskoro situacija na svjetskom tržištu nafte mogla vratiti u prilike koje su vladale prije velikog uzleta skupe proizvodnje nafte iz škriljaca i dubokog mora, budući da su se investitori sada prilično 'ohladili' od takvih projekata, javlja ruski portal 'Sputnik News'.

TAGOVI