Petrobrasu zbog korupcije prijeti ogromna kazna

Autor: A.H. Objavljeno: 18.08.2015. 🕜 12:37 Lokacija: Rio de Janeiro (Brazil)

Brazilskoj kompaniji zbog korupcije prijeti rekordna kazna od 1,6 milijardi dolara

Petrobras će možda morati platiti rekordnu kaznu od 1,6 milijardi dolara ili čak i više zbog američke istrage o njezinoj ulozi u korupcijskom skandalu. Prema nekim nagađanjima i izvorima,a kako prenosi agencija Reuters, brazilska će kompanija morati platiti najveću kaznu u povijesti u istrazi američkih vlasti o korporativnoj korupciji. Kako navodi agencija Reuters, sam proces nagodbe mogao bi potrajati dvije do tri godine.
Podsjetimo, u studenome 2014. godine je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) zatražila od Petrobrasa informacije zbog širenja istrage o korupciji koja je zahvatila najviše rukovoditelje te tvrtke, velike privatne dobavljače i političare u Brazilu. Prema izjavama osoba upoznatih sa slučajem, američko Ministarstvo pravosuđa, koje može podignuti kaznenu prijavu, isto tako stražuje tu kompaniju. Odvjetnici brazilske kompanije tvrde da je tvrtka žrtva korupcije i namještanja ponuda inženjerskih tvrtki i drugih dobavljača, grupe bivših zaposlenika koji su navodno uzeli ili organizirali mito, ali i brazilskih političara koji su se okoristili mitom od dobavljača Petrobrasa.
Petrobrasovi odvjetnici vjeruju da će istraga američkih vlasti vjerojatno dovesti do optužbi Petrobrasa za kršenje američkog Zakona o koruptivnim djelima počinjenim u inozemstvu i zakona o vrijednosnim papirima. U prosincu prošle godine brazilski glavni tužitelj rekao je da brazilski tužitelji surađuju s istražiteljima SEC-a i američkog Ministarstva pravosuđa po pitanju je li shema korupcije naštetila interesima američkih investitora koji su uložili u dionice Petrobrasa uvrštenih na burzi i New Yorku. Petrobras spada pod nadležnost američkog pravosuđa jer se njegovim dionicama trguje u SAD-u.

TAGOVI