Prvi put u povijesti SAD-a obnovljivci u potrošnji nadmašili ugljen

Autor: N.D. Objavljeno: 05.01.2021. 🕜 13:26 Lokacija: Washington (SAD)

Obnovljivci kontinuirano rastu četvrtu godinu za redom

Američka potrošnja zelene, obnovljive energije u 2019. premašila je ugljen prvi put u 135 godina, prema saveznoj Upravi za energetske informacije (EIA), objavio je portal Power Engineering. Ukupna potrošnja obnovljivih izvora energije u SAD-u porasla je četvrtu godinu zaredom na rekordno visokih 11,5 kvadrilijuna britanskih termalnih jedinica (Btu) u 2019. Potrošnja ugljena u međuvremenu je pala šestu godinu za redom i iznosi 11,3 kvadrilijuna Btu, prema analizi utjecaja na okoliš. 

Ukupna potrošnja ugljena bila je na najnižoj nacionalnoj razini od 1964. Proizvodnja električne energije iz ugljena također je pala na najnižu razinu u 42 godine. Ovaj ishod uglavnom odražava kontinuirani pad količine ugljena korištenog za proizvodnju električne energije tijekom proteklog desetljeća, kao i rast obnovljive energije, uglavnom iz vjetra i Sunca. U usporedbi s 2018., potrošnja ugljena u Sjedinjenim Državama smanjila se za gotovo 15%, a ukupna potrošnja obnovljive energije porasla je za 1%. 

A kako je bilo u prošlosti...

Potrošnja prirodnog plina u elektroenergetskom sektoru znatno se povećala posljednjih godina i istisnula je velik dio proizvodnje električne energije iz zatvorenih termoelektrana na ugljen. Povijesno gledano, drvo je bilo glavni izvor američke energije do sredine 1800-ih i bilo je jedini obnovljivi izvor energije komercijalne razmjere u Sjedinjenim Državama sve dok prve hidroelektrane nisu počele proizvoditi električnu energiju 1880-ih. Ugljen se koristio u ranim 1800-ima kao gorivo za brodove i vlakove na parni pogon i za izradu čelika, a kasnije se koristio za proizvodnju električne energije u 1880-ima. 

Malo pojašnjenje za izračune: EIA pretvara izvore energije u uobičajene jedinice topline, Btu-ove, radi usporedbe različitih vrsta energije koje su prijavljene u različitim fizičkim jedinicama (bareli, kubični metri, tone, kilovat-sati, itd.). EIA koristi ekvivalenciju fosilnih goriva za izračunavanje potrošnje električne energije obnovljivih izvora poput vjetra, hidro, solarne i geotermalne energije. 

TAGOVI