Turska je deseto najveće svjetsko tržište za vjetroelektrane

Autor: N.D. Objavljeno: 03.01.2021. 🕜 13:15 Lokacija: Istambul (Turska)

Turska je trenutno peti najveći proizvođač opreme za vjetroelektrane u Europi

Kapacitet i proizvodnja opreme za vjetroelektrane u Turskoj porasli su do te mjere da se danas svrstava među 10 najvećih svjetskih tržišta. Rast u ovom sektoru Tursku je već okrunio za petog najvećeg proizvođača opreme u Europi ove godine, pokazuju podaci Turskog udruženja za energiju vjetra (TWEA). Strelovitim rastom Turska je proširila svoj izvoz u 44 zemlje na šest kontinenata. 

Od 79 tvrtki proizvođača opreme za vjetar u Turskoj, 70% ostvaruje prihode od izvoza opreme. Trenutni instalirani kapacitet vjetroelektrana u Turskoj predviđa se da će doseći 10.000 MW do kraja ove godine, što znači porast od oko 1.200 MW. Snaga vjetra zadovoljava oko 8,5% ukupne proizvodnje električne energije u zemlji, a procjenjuje se da zamjenjuje uvoz prirodnog plina u vrijednosti od milijardu dolara. 

Shema potpora

Shema potpore za obnovljivu energiju Turske (YEKDEM) jer je otvorio put za rast ovog sektora. Podrška Turske za ulaganja u obnovljive izvore energije putem YEKDEM-a započela je 2011. Shema podržava vjetroelektrane i hidroelektrane od 0,073 dolara po kilovat-satu, geotermalna postrojenja od 0,105 kWh i postrojenja za solarnu energiju i biomasu od 0,133 kWh. 

Te brojke se mogu malo razlikovati, ovisno o upotrebi opreme lokalno proizvedene u pogonima. Istek sheme trebao se dogoditi 31. prosinca 2020., ali je produžen do 30. lipnja 2021. zbog pandemije koja je uzrokovala poremećaje u lancu opskrbe, posebno u prvoj polovici ove godine. 

Računa se da će 2020. ukupno 1,110 MW kapaciteta početi imati koristi od YEKDEM-a, dok istječe desetogodišnje razdoblje potpore za 1375 MW. Interesno udruženje obnovljivaca se zalaže za novi, dobro osmišljeni mehanizam potpore za stvaranje pouzdanijeg i predvidljivijeg tržišnog okruženja koji će koristiti većini poslovnih sektora i privući više ulaganja u energiju vjetra u zemlju. Turska svake godine treba dodati 1.000 MW kapaciteta vjetra, a nova shema presudna je za doprinos ovom cilju, objavila je turska novinska agencija.

TAGOVI