Vodeći operatori vjetroelektrana razmjenjuju podatke

Autor: B.L. Objavljeno: 21.12.2020. 🕜 11:44 Lokacija: Göteborg (Švedska)

Cilj je smanjiti ovisnost o vanjskim pružateljima usluga i poboljšati poslovanje

Neki od najvećih svjetskih vlasnika i operatora vjetroelektrana pokrenuli su projekt razmjene pogonskih podataka. Tako će prvi put u vjetroenergetici vlasnici i operatori vjetroelektrana na siguran i otvoren način moći razmjenjivati podatke o njihovom pogonu. Time će ujedno smanjiti ovisnost obrade i pohrane podataka o vanjskim pružateljima usluga, poboljšati analize i razviti novi i razvidni globalni sustav uspoređivanja učinaka. 

Glavni cilj projekta je pružiti uvid u rad vjetroturbina u stvarnim uvjetima i postaviti osnovnu razinu njhovih proizvodnih značajki. Tri velike svjetske energetske tvrtke, talijanski Enel, francuski Engie i norveški Equinor, potvrdili su svoje sudjelovanje u projektu i krenut će s razmjenom podataka iz više od 10 000 kopnenih i pučinskih vjetroturbina kojima upravljaju ili kojima su vlasnici. Program je otvoren za sve vlasnike i operatore vjetroturbina i očekuje se da će mu se u narednim mjesecima pridružiti još tvrtki. U skladu s time, početkom 2021. godine održat će se niz seminara za sve koji se zanimaju za sudjelovanje u programu.

Razmjenom podataka o pogonu brojnih vjetroelektrana širom svijeta, njihovi će vlasnici i operatori dobiti niz prednosti kao što je poboljšanje samih radnih značajki, ali i odgovore na pitanje zašto je proizvosnja manja od očekivane, izvijestila je agencija za odnose s javnošću Alesia Communications.

TAGOVI