Republika Srpska nastavlja projekt Gornji Horizonti

Autor: N.D. Objavljeno: 16.04.2012. 🕜 12:15 Lokacija: Zagreb

Ministrica Holy najavila da će Hrvatska primijeniti ESPOO konvenciju

Bosanski mdeiji su proteklih dana objavili informacije o pripremama dokumentacije za gradnju HE Dabar koja je dio hidroenergetskog projekta Gornji horizonti na slivu Neretve. Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uručila je u Trebinju direktoru Hidroelektrana na Trebišnjici dokument koji sadrži urbanističko-tehničke uvjete za izgradnju HE Dabar. U medijskim napisima se dalje navodi da je sljedeći korak izdavanje ekološke dozvole, a potom i odobrenje za građenje hidroelektrane. HE Dabar je planirana kao dio sistema Gornji horizonti, kojim se, u funkciji proizvodnje električne energije, vode sliva Neretve preusmjeravaju u sliv Trebišnjice. 
Ovaj, u svakom slučaju, kontraverzan projekt ozbiljno prijeti da se veći dio voda sliva Neretve (izvori Bune, Bunice, Bregave) preusmjeri prema slivu Trebišnjice u cilju izgradnje više elektro-energetskih proizvodnih kapaciteta. Hrvatsa udruga Lijepa naša na aktivnosti u BiH upozorila je resorno ministarstvo jer bi realizacija projekta mogla dovesti do presušivanja nizvodnih izvorišta, zaslanjivanja Neretve koja već pati od smanjenog priljeva slatke vode, kao i smanjenjem dotoka slatke vode u Malostonski zaljev. Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u Slobodnoj Dalmaciji rekla je da Hrvatska koristiti mehanizme koje joj jamči ESPOO konvencija  koja se bavi procjenom utjecaja na okoliš preko državnih granica u cilju sprječavanja štete od bilo kakvih zahvata, prije njihovog izvođenja.
Efekt prve faze izgradnje projekta Gornji horizonti prošlog ljeta bio je očigledan: u Stocu je tok Bregave bio ispod biološkog minimuma, a već u prosincu, u vrijeme velikih voda novopridošle vode iz Dabarskog polja znatno su pridonjele nezapamćenim poplavama u Bileći i Popovom polju. Investitor prve faze (izgradnja tunela i odvodnih kanala u Dabarskom polju) kompanija EFT-Group, ista tvrtka koja je nosilac koncesije za izgradnju HE Ulog na Neretvi, gdje se sve negativne posljedice odražavaju nizvodno u FBiH.

TAGOVI