Sirijci poručuju da se Ina neće moći vratiti u Siriju

Autor: N.D. Objavljeno: 16.04.2012. 🕜 10:09 Lokacija: Zagreb

Sufian al-Alao: Ina je ostavila na cjedilu sirijski narod, nikada im to nećemo oprostiti

Sirijski ministar nafte Sufian al-Alao u intervjuu za Večernji list rekao da je Hrvatska povukla Inine radnike i prekinula proizvodnju u Siriji samo kako bi se dodvorila Europskoj uniji, te da su šanse za povratak Ine u tu zemlju minimalne. "Ina nas je dovela u vrlo tešku situaciju jer smo plin koji je Ina vadila koristili za energetiku. Zbog njihovog odlaska zaustavljena je distribucija elektranama, što je automatski izazvalo redukciju struje u Siriji. S našim radnicima, njih tristotinjak, nastavili smo djelomično proizvodnju dok ne nađemo rješenje. Već razmatramo nekoliko ponuda za preuzimanje proizvodnje. Mi Sirijci nikada nećemo oprostiti članicama EU a među njima i Hrvatskoj jer njihove neopravdane sankcije nisu naštetile režimu nego sirijskom narodu. Kad je Ina otišla obični ljudi ostali su bez struje, a ne sirijski dužnosnici", rekao je taj ministar. 
Al-Alao je naglasio da su Inini radnici u toj zemlji bili sigurni jer nikome nije bilo u interesu da ometa proizvodnju te da su priče o "višoj sili čista manipulacija i gluposti" jer Hrvatska još nije članica EU. Ugovori između Sirije i Ine jasno su definirani, višom silom mogla bi se pravdati Sirija, a ne Ina, kaže on i dodaje da su uvjereni kako ih je Ina napustila zbog EU, no kako Hrvatska još nije članica Unije, taj potez shvaćen je kao dodvoravanje, neciviliziranost i nekultura. 
"Ne vjerujem da će se kompanije koje su nas izdale i ostavile na cjedilu, poput Ine, Shella i Totala, više vratiti u Siriju. Ako nema povjerenja nemoguća je suradnja i poslovanje, a mi smo u te tri kompanije izgubili povjerenje. Ne mogu vjerovati da su povukli takav potez, jer Ina je svaki mjesec, znam to jer sam kao ministar potpisvao fakture, zarađivala više od 100 milijuna dolara. Svi smo na gubitku, ali Ina će u toj šahovskoj bitki izaći kao najveći gubitnik", smatra ministar nafte. Na pitanje je li sirijska strana dužna Ini platiti odštetu on je odgovorio da će Ina teško dobiti odštetu jer se to u ugovoru ne spominje, te da je to stvar za pravnike.

TAGOVI