Više nafte od OPEC-a

Autor: I.T. Objavljeno: 13.04.2012. 🕜 14:14 Lokacija: Zagreb

U zemljama OPEC-a raste proizvodnja nafte, Eni se širi u Kini, Arktik privlači investicije, a Češka smeta ruskim planovima

Rast proizvodnje nafte u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) upućuje da je na globalnom tržištu danas veća ponuda od potražnje po prvi puta od 2009. godine, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA). Proizvodnja nafte je u tim zemljama u ožujku 2012. godine dosegnula 31,4 mil. bbl/d, no Unatoč tome, cijene i dalje ostaju visoke, a trgovci to  pravdaju napetostima oko Irana i cijelog Bliskog istoka. IEA je također zaključila da je proizvodnja nafte u Libiji u ožujsku 2012. godine dosegnula razinu od 1,3 mil. bbl/d, ali da ona do daljnjeg više neće brzo rasti, a to je oko 20% manje nego prije rata
Istodobno je talijanska naftna tvrtka Eni potpisala ugovor s kineskom naftnom tvrtkom CNOOC o istraživanju ugljikovodika u Južnom kineskom moru. Za početak će se obaviti seizmička snimanja i izbušiti jedna istražna bušotina. To je za Eni širenje poslovanja u Kini, budući da s kineskim partnerom već surađuje na proizvodnom projektu u Južnom kineskom moru u kojem ima manjinski udio koji osigurava proizvodnju 10 000 bbl/d ekvivalenta nafte, javlja novinska agencija UPI.
Na drugom kraju svijeta, na području Arktika će se investirati 100 mlrd. dolara ili čak i više u idućem desetljeću, navodi se u izvješću britanskog instituta Chatam House  i osiguravajuće kuće Lloyd's. Otapanje leda omogućilo je lakši pristup do ležišta nafte, plina i minerala, navodi se u tom izvješću i procjenjuje da bi područje Arktika moglo sadržavati 30% neotkrivenih rezervi plina i 13% rezervi nafte. Međutim, stručnjaci su zabrinuti jer se ne može sa sigurnošću kazati kako će velike investicije u brojne projekte utjecati na ekološki sustav.
Konačno, češku javnost su u posljednje vrijeme zapljusnule kontradiktorne vijesti o padu transporta ruske nafte naftovodom Družba kojom stiže do 70% nafte u Češku. Najveća češka naftna tvrtka Unipetrol je potvrdila pad tranzita ruske nafte, ali je to pripisala tehničkim poteškoćama. Međutim, analitičari upozoravaju da je pravi razlog prebacivanje većeg dijela tranzita na terminal Ust-Luga na Baltiku. Oni upozoravaju da je tranzit naftovodom jeftiniji za kupce u Srednjoj Europi te da Rusija postiže višu izvoznu cijenu nafte Ural ako je transportira tankerima na šire tržište Europske unije. Stoga se može očekivati daljnji pad tranzita naftovodom, prenosi ruski naftni portal 'Oil and Gas Eurasia'.

TAGOVI