Rusija i dalje muku muči s onečišćenom naftom

Autor: N.D. Objavljeno: 19.07.2019. 🕜 11:27 Lokacija: Moskva (Rusija)

Transneft najio da će početi primješavati onečišćenu naftu čistoj, za izvoz

Velike ruske naftne kompanije preispituju plan Transnefta koji namjerava riješiti problem onečišćene nafte u transportnom sustavu i skladištima tako da je razrjeđuje s čistom naftom, javlja Reuters pozivajući se na izvore iz četiri kompanije. U travnju je otkriveno da je pet milijuna barela nafte, količine komercijalno vrijedne od 500 mil. USD do čak 1,2 mlrd. USD, stavljene u prodajni lanac (naftovod Družba i tankeri) a da kvaliteta ne odgovara specifikacijama. 

Postotak organskih klorida u onečišćenoj nafti varira od 30 do 50 dijelova ppm-a pa sve do 250 ppm/l, a nafta spremna za rafiniranje najviše smije imati 10 ppm-a/l tako da je jedna od opcija vrlo kompleksno razrjeđivanje ogromnih količina super-zasićene nafte. No, problem je što Rusija ne dozvoljava razinu organskih klorida veću od 6 ppm, dok su razine u onečišćenoj nafti čak do 250 ppm/l. Treba znati da su se prije kontaminacije, razine su varirale od 1-3 ppm, odnosno kvaliteta nafte je bila odlična. 

Transneft je ovaj tjedan najavio da će početi miješati onečišćenu naftu s čistom i to od idućeg tjedna, a razina organskih klorida bi zbog toga mogla porasti na 5 ppm/l u nafti namjijenjenoj izvozu. 

Takvo primješavanje moglo bi trajati u kontinuitetu i godinu dana, ili čak duže, kažu izvori Reutersa. Ruske naftaške tvrtke negoduju da bi miješanje moglo loše utjecati na kvalitetu i cijenu ruske nafte u izvozu dugoročno. Moguće je da će trebati proći i godinu dana ako ne i više da se sasvim "isperu" Transneftovi cjevovodi, umjesto da se sustav sada isprazni a onečišćena nafta proda s velikim diskontom. Ovo druge je očigledno, najčišće rješenje po principu "brigo moja prijeđi na drugoga", ali Transneft tome očito nije sklon. 

TAGOVI