Blockchain za nadzor podataka o energiji

Autor: B.L. Objavljeno: 23.07.2019. 🕜 09:56 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Njemački div razvio je novo zanimljivo rješenje

Njemačka energetska skupina E.ON razvila je tehničko rješenje koje koristi blockchain koje će omogućiti njezinim potrošačima ostvariti razvidnost i potpuni nadzor nad njihovim vlastitim podacima o potrošnji i proizvodnji energije u stanu, kući ili zgradi. Novo rješenje razvili su stručnjaci E.ON-ove podružnice E.ON Future Lab i bit će uskoro dostupno na tržištu, ali je i patentno zaštićeno u Europskom uredu za patente. Sam uređaj moći će se postaviti u kućanstvu ili uredu i veličine je novčanice. U njemu se prikupljaju svi podaci iz uređaja koji proizvode ili troše energiju u kućanstvu, uredu ili pogonu, na osnovi čega se omogućava njihovo praćenje. No, samo korisnik može odlučiti tko sve njima može imati pristup, a isto tako i koje će sve podatke objaviti i kako (primjerice, može ih i prodati onome tko je za njih voljan platiti). 


Sigurnost na prvom mjestu

Pri tome je E.ON samo isporučitelj usluge i nema nikakav pristup tim podacima, osim ako to korisnik izričito ne odobri. Isto tako, visokosigurna enkripcija onemogućava bilo kakvu krađu ili manipuliranje podacima. 


Uskoro na tržištu

Prototip je za sada prošao sva međunarodna sigurnosna ispitivanja i certifikaciju u njemačkom ispitnom laboratoriju SGS. Očekuje se da će ga do kraja 2019. godine iskušati prvi probni korisnici, a komercijalno rješenje trebalo bi biti dostupno na tržištu 2020., objavio je američki energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI