Što Brexit znači za Britaniju u energetskom smislu

Autor: N.D. Objavljeno: 24.06.2016. 🕜 13:29 Lokacija: London (Velika Britanija)

Energetska politika bit će manje zelena, cijene energije će rasti a manjkat će i sigurnost opskrbe

Britanci su u četvrtak izglasali odlazak zemlje iz članstva u Europskoj uniji. Ta odluka imat će svoje implikacije i na energetski sektor, a pojedini stručnjaci kažu da će negativno utjecati i na europske zamisli o stvaranju energetske unije. Struka se slaže da će energetski sustav zemlje biti manje "zelen", ali i manje siguran.  "Kada je riječ o energetskoj sigurnosti, razvoju obnovljivaca, klimatskim promjenama i održivosti te kvaliteti zraka očekuju se značajni negativni efekti, a jedina iznimka su nafta i plin gdje se pozitivni i negativni učinci izjednačuju", kazao je predsjednik Energy Institutea Jim Skea u izvještaju koji je prethodio referendumu. 
Kako izgleda, najveći problem u narednom, vjerojatno višegodišnjem periodu (koliko bi sam izlazak iz EU mogao trajati), Britancima će stvarati upravo manjak povjerenja koji je ključan za stabilnu investicijsku klimu. Sindikati su već zatražili od uprave EDF-a do zbog Brexita odgodi finalnu financijsku odluku o gradnji NE Hinkley point C, vrijednu 18 milijardi funti. I sama kompanija do sada je bila vrlo podijeljena oko te investicije a Brexit uvodi novi element nesigurnosti u ionako financijski vrlo napregnutu priču. 
Britanska valuta pala je na najnižu razinu u zadnja tri desetljeća, a devalvacija bi mogla negativno utjecati na cijene energije. Procjenjuje se da bi valuta do 2020. mogla pasti 20% u odnosu na USD i 10% u odnosu na euro, što će poskupiti uvoz energenata odnosno energije i prava na emisije, što će se u konačnici očitovati na cijenama energije koje bi mogle porasti za 9,5%. Brexit bi mogao imati negativan utjecaj na alokaciju 1,87 milijardi eura koje je EIB uložio u inicijative u energetici, poput ulaganja milijardu eura u sedam milijuna pametnih brojila. Trenutno nije jasno kako će Brexit utjecati na projekte koji su već primili sredstva ili očekuje da će dobiti sredstva ili garancije iz EU indstitucija, no vrlo je vjerojatno da će ih Britanija većim dijelom morati zamijeniti sredstvima drugog podrijetla. Rizik za Britaniju je u svim scenarijima izlaska, a najveći rizik predstavlja potencijal izlaska i iz EU i iz jedinstvenog energetskog tržišta. 
 Odvjetnička tvrtka Herbert Smith Freehils je komentirala za Euractiv da će odluka "odmah imati utjecaja na interkonekcije, postojeće i planirane, jer Britanija više neće biti dio europskog regulatornog okvira za povezivanje tržišta (market coupling). Britanija će morati pregovarati s drugim članicama da ostane članica ENTSO-E. Norveška, koja nije članica EU ipak je pronašla način da ostane aktivna na energetskom tržištu, a sada će i Britanija morati krenuti u tom smjeru. Struka strahuje što će se sada dogoditi s britanskom energetskom politikom, jer vraćanje na postavke iz  studenog 2015. trebalo bi ponovo zadobiti povjerenje struke. Struka strahuje da bi moglo doći do ukidanja sheme za grijanje uz pomoć OIE, koja se provodi upravo kao jedan od elemenata europske klimatske politike. 

TAGOVI