Što s nuklearnim elektranama?

Autor: I.T. Objavljeno: 29.03.2012. 🕜 14:06 Lokacija: Zagreb

Švicarska vlada ne želi zatvaranje NE Mühleberg, Bugarska će reaktor za NE Belene iskoristiti za NE Kozloduj, a Mađarska, Češka i Slovačka kreću s projektom novog reaktora

Washington, DC (SAD) – Švicarska vlada uputila je žalbu na odluku Saveznog upravnog suda kojom se traži ranije zatvaranje NE Muehleberg kod Berna. Sud je donio odluku da Savezno ministarstvo za okoliš, promet, energetiku i komunikacije (UVEK)  do lipnja 2013. godine povuče dozvolu za rad za elektranu budući da njezin operater, tvrtka BKW, nema sveobuhvatan plan održavanja. Uz to, uočeno je da su se u omotaču elektrane sagrađene 1972. godine pojavile pukotine. Zbog starosti elektrane i  u interesu javne sigurnosti, sud je naložio njezino prijevremeno zatvaranje. Švicarska zajedno s njom ima ukupno 5 nuklearnih elektrana, a ona sama pokriva 5% švicarske potrošnje. Zanimljivo je da su tužbu pokrenuli švicarski ekološki aktivisti i predstavnici austrijske pokrajine Vorarlberg, javlja novinska agencija UPI.
Istodobno je Bugarska odlučila premjestiti nuklearni reaktor namijenjen za NE Belene. Naime, sudeći prema raspravama iz bugarskog parlamenta, bugarska vlada je odlučila zatražiti od Rusije da reaktor koji je sagrađen za potrebe te elektrane, od čije se izgradnje sada odustalo, bude premješten u NE Kozloduj. Za to bi se platilo ukupno 140 mil eura, prenosi ruski portal 'Voice of Russia'.
Istodobno bi se na lokaciji NE Belene trebala graditi plinska elektrana! Naime, vlada za to već traži potencijalne investitore, dok je zamjenik bugarskog ministra financija Vladislav GORANOV najavio da će se umjesto nuklearne graditi elektrana na plin.
Međutim, zamjenik ministra gospodarstva, energetike i turizma Valentin NIKOLOV je kazao kako investitori dosad još nisu izrazili interes za taj projekt pa vlada pozdravlja svakog potencijalnog investitora.
Vezano uz to, čelnik ruske nuklearne tvrtke Rosatom je izjavio kako ta odluka neće predstavljati značajan gubitak za tvrtku. Promatrajući ukupan broj narudžbi, gubitak jednog projekta je zanemariv gubitak, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.
Konačno, mađarsko-češko-slovački konzorcij želi sagraditi pokusni nuklearni reaktor 4. generacije kao dio zajedničkog nuklearnog projekta. Konzorcij čine Institut za istraživanje nuklearne energije Mađarske akademija znanosti (AEKI), češkog Instituta za nuklearna istraživanja Řež i slovačke tvrtke VUJE. Trenutačno se traži lokacija za gradnju reaktora, a jedna od mogućih lokacija je NE Dukovany. Očekuje se da će novi reaktor nazvan Allegro biti sagrađen najranije 2025. godine, javlja mađarski dnevnik 'Budapest Business Journal'.

TAGOVI