TE Plomin C nije u sukobu s klimatskim politikama

Autor: A.H. Objavljeno: 20.10.2014. 🕜 09:09 Lokacija: Zagreb

Projekt TE Plomin C je odgovoran projekt

HEP je objavlio reagiranje na performans Zelene akcije "Klimatski kaos" koji se održao u Zagrebu, 17. listopada, a koji je, prema izjavama organizatora „imao za cilj pritisak na Vladu da odustane od izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C“.
Radi sagledavanja objektivne slike o utjecaju rada budućeg zamjenskog bloka na lokaciji TE Plomin (TE Plomin C), HEP u svom priopćenju ističe da treba uzeti u obzir nekoliko podataka. Prvo je da Hrvatska ima emisiju CO2 po stanovniku za oko 30 posto nižu od prosjeka Europske unije. Sektor za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj ima značajno manje emisije stakleničkih plinova od prosjeka EU, najviše zahvaljujući visokom udjelu hidroelektrana. Kao drugu vrlo važnu činjenicu HEP navodi da će ulaskom u pogon TE Plomina C, doprinos povećanju emisije CO2 na svjetskoj razini emisija stakleničkih plinova, a klimatske promjene potaknute emisijama stakleničkih plinova i jesu globalni problem, iznosit će tek oko 0,007 posto. Treće, projektnim rješenjem i prema Studiji utjecaja na okoliš, na lokaciji TE Plomin rezerviran je prostor za naknadnu izgradnju postrojenja za izdvajanje i skladištenje CO2 (CCS), kojim se emisije CO2 mogu smanjiti za 90 do 95 posto. 
" Činjenica je da su HEP-ove termoelektrane većinom zastarjele, da imaju nisku učinkovitost i relativno visoke emisije stakleničkih plinova po jedinici proizvedene električne energije. One se, u skladu sa strateškim razvojnim odrednicama, postupno zamjenjuju novim visokoučinkovitim proizvodnim jedinicama. Na taj će se način smanjiti specifične emisije stakleničkih plinova po jedinici proizvedene električne energije iz termoelektrana u Hrvatskoj. Projekt TE Plomin C treba promatrati u tom kontekstu, i u tom smislu on je prema okolišu, europskoj regulativi i globalnim dogovorima, odgovoran projekt", zaključćuje se u HEP-ovom priopćenju. 

TAGOVI