Traži se hitan početak pregovora o dioničarskom ugovoru

Autor: N.D. Objavljeno: 04.06.2012. 🕜 08:19 Lokacija: Zagreb

Hrvatski članovi NO Ine upozoravaju na mogućnost da MOL opet krene "spašavati" Inu kao 2008.

Kompanijom se upravlja loše i sazrelo je vrijeme da se zatraži smjena Zoltana Aldotta s mjesta predsjednika uprave Ine – stoji u pismu koje je četvero hrvatskih predstavnika u nadzornom odboru Ine poslalo premijeru Zoranu Milanoviću, ministrima Slavku Liniću i Radimiru Čačiću te Mladenu Pejnoviću, šefu Ureda za upravljanje državnom imovinom i predstavniku hrvatske Vlade u Skupštini Ine. 
Večernji list piše da zasad nitko u Vladi ne želi komentirati sadržaj pisma. Pravdaju se činjenicom da pismo formalno nisu dobili, što je točno. Ali točno je i to da su upoznati sa sadržajem pisma koje je napisano prije nekoliko dana te je u Vladu “procurilo” u elektroničkom obliku. Kako barem tvrdi njihov izvor blizak vrhu Vlade ,koji pretpostavlja da će se premijer Zoran Milanović o svemu očitovati tek u ponedjeljak.

"Uzeo je predah od nekoliko dana jer je sadržaj pisma iznimno dramatičan i uznemirujući" kaže njihov izvor. 
Hrvatski članovi NO-a u pismu upozoravaju na katastrofalne posljedice koje bi mogle nastati ako Vlade hitno ne započne pregovore o izmjeni dioničarskog ugovora. Tvrde da država, iako ima samo 2,4% manje dionica od MOL-a, koji još nema pedesetpostotni udio u kompaniji, nema nikakvih upravljačkih prava i da ne može utjecati na zbivanja u Ini. 
Predstavnike MOL-a bez okolišanja optužuju za nepoštovanje hrvatskih sudova, ali i prijetnje i zastrašivanje hrvatskih članova Nadzornog odbora i uprave naftne kompanije. 
“Zaključivanjem Dodatka Dioničarskog ugovora u 2009. MOL-u se otvorio prostor da radi što god želi u Ini, uključujući i upletanje u sudske procese, istovremeno putem svog glasnogovornika i članova NO-a vrijeđati hrvatsko pravosuđe ocjenjujući njihove postupke smećem. Vrijeđaju i hrvatske agencije poput HANFA-e tvrdeći da ne razumiju trgovanje dionicama, a vrijeđaju i hrvatske članove uprave i Nadzornog odbora Ine”, stoji u pismu koje potpisuju hrvatski članovi NO-a Davor Štern, Gordana Sekulić, Damir Vanđelić i Maja Rilović. Zajednički tvrde da MOL nije ni približno ispunio svoje obveze iz dioničarskog ugovora te da je MOL “više nego iskoristio vladajući položaj”. 
Hrvatski predstavnici u NO-u de facto tvrde da MOL namjerno opstruira razvoj i poslovanje Ine. 
“Izražavamo ozbiljnu zabrinutost i ocjenjujemo da postoje brojne prijetnje za Ina grupu i interese Republike Hrvatske. Neke od njih su: neprovedena modernizacija rafinerija, zbog čega se smanjio tržišni udio Ine na domaćem i tržištima jugoistočne Europe, nepostojanje projekata istraživanja nafte i plina, sporost u modernizaciji maloprodajne mreže... ”, stoji u pismu.
No, najšokantniji dio pisma odnosi se na realnu mogućnost MOL-ova skoro pa neprijateljskog preuzimanja Ine u cijelosti.
 “Pozicija Ine i RH može se i dodatno ugroziti jer ove godine obveze Ine po bankovnim kreditima i dopuštenim prekoračenjima rastu na oko 3,8 milijarde kuna, a tekuće obveze po dugoročnim kreditima čak na 4,3 milijarde kune (ukupno 8,1 milijarda). To bi moglo stvoriti situaciju sličnu onoj s kraja 2008. kada je MOL davanjem kredita s tržišnim kamatama stvorio sliku tobožnjeg ‘spašavanja’ Ine i preuzeo upravljanje društvom. MOL bi mogao ponovno iskoristiti financijsku situaciju te potpuno preuzeti kompaniju” stoji u, nadajmo se, ipak ne proročanskom pismu. Zaključno, od Vlade traže da hitno započne pregovore o izmjeni dioničarskog ugovora, a apeliraju na Vladu da ih što brže ili razriješi dužnosti (jer su mandate već prije bili stavili na raspolaganje) ili da im produlji mandate. Jer ovu vakuum-situaciju, tvrde, MOL obilato iskorištava. Na pismo se osvrnuo ministar financija Linić koji je kazao da je evidentno da su nužni ozbiljni razgovori s MOL-om oko upravljanja Inom, te da je dosta zapuštanja Ine. Dodao je da je na premijeru Milanoviću da odluči trebaju li ministri sjedniti u NO Ine ili ne, a naveo je kako Ina uz dobro upravljanje itekako može biti značajan regionalni igrač. 

TAGOVI