Trenutačna cijena nafte Rusiji odgovara

Autor: I.T. Objavljeno: 24.01.2013. 🕜 16:31 Lokacija: Moskva (Rusija)

Ruski premijer smatra da Rusija nije zainteresirana ni za rast ni za pad cijena nafte

Rusija nije zainteresirana za rast cijena, ali ni za pad cijena nafte, kazao je ruski premijer Dmitrij MEDVEDEV na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Uz to, ruski premijer naglašava da 'sadašnja cijena nafte više ili manje savršeno odgovara proizvođačima i kupcima', javlja ruski portal 'Voice of Russia'.
Istodobno, američka američka rejtinška agencija Fitch Ratings u svojoj analizi navodi da će ruska proizvodnja nafte vjerojatno dosegnuti svoj vrhunac u idućih nekoliko godina. Naime, rast proizvodnje nafte koji je Rusija postigla u zadnjem desetljeću rezultat je primjene novih tehnologija, prvenstveno horizontalnog bušenja i hidrauličkog frakturiranja na postojećim poljima u Zapadnom Sibiru, što je omogućilo naftnim tvrtkama da dođu do nafte koja je ranije bila nedostupna pa je zaustavljen dramatičan pad proizvodnje na tim poljima. Uz to, došlo je do otkrića novih naftnih polja poput Vankora u Istočnom Sibiru 2009. godine. Međutim, prednosti nove tehnologije su sada već uglavnom iskorištene pa je proizvodnja opet počela opadati na starim poljima, a nova se moraju tražiti na sve nepristupačnijim područjima, što zahtijeva veća ulaganja. Stoga bi, prema Fitchu, cijene nafte trebale ostati na razini višoj od 100 USD/bbl,  a i ruska vlada će morati osigurati porezne olakšice za naftne tvrtke da bi one mogle ulagati u nova istraživanja u teško dostupna područja. Posljednji podaci pokazuju da je ukupna proizvodnja nafte u Rusiji u 2012. dosegnula 518 mil. t , što je za 1,3% više nego u 2011. godini. Rafinerijski kapaciteti prerade nafte su porasli za 4,5%, na 266 mil. t godišnje, dok je izvoz pao za 1%, na 239 mil. t godišnje. Koliko je veliki rast proizvodnje nafte u Rusiji, pokazuje podatak da je još 1996. godine proizvedeno 303 mil. t.
Na Forumu u Davosu, premijer Medvedev je također izjavio da bi ruski plinski div Gazprom mogao izgubiti sadašnji monopol na izvoz plina ako to ne bi doprinosilo padu cijene ruskog plina i štetilo ruskim gospodarskim interesima. To je moguće jer ima drugih nezavisnih proizvođača plina, ali Rusija pri tome ne smije gubiti novac. Stoga bi prije donošenja odluke o ukidanju monopola za Gazprom trebalo jako dobro proučiti sve posljedice takve odluke. Rusija od prodaje nafte i plina puni 50% proračuna, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.

TAGOVI