Uskoro slijedi nestašica nafte?

Autor: I.T. Objavljeno: 29.12.2017. 🕜 11:49 Lokacija: Houston, Teksas (SAD)

Ni sva američka nafta iz škriljaca uskoro neće biti dovoljna

Tri godine nakon strmoglavog pada cijena nafte ni oporavak američke proizvodnje nafte iz škriljaca možda neće biti dovoljan za zadovoljavanje rastuće svjetske potražnje. Razlog tome je što je naftna industrija zbog pada cijena nafte snažno srezala investicije u nove velike istraživačke projekte, upozorava konzultantska kuća Rystad Energy. Tako su 2017. nova otkrića nadomjestila tek 11% proizvedenih rezervi, po čemu je ova godina jedna od najlošijih u povijesti naftne industrije. Neke tvrtke, poput kanadske tvrtke Suncor Energy prognoziraju da bi bez velikih ulaganja u konvencionalne izvore nafte svijet već 2019. mogla zadesiti nova nestašica nafte! 
Primjerice, da bi se isplatila vrlo skupa istraživanja i razvoj velikih naftnih polja u dubokom moru ispred obala zapadne Afrike ili Brazila, nužno je da cijena nafte bude najmanje 80 USD/bbl tijekom najmanje dvije godine. Pri tome će biti potrebno barem desetljeće prije nego se na takvim poljima omogući komercijalna proizvodnja, a cijena nafte je trenutačno na razini oko 56 USD/bbl. S druge strane, od američkih škriljaca se očekivalo da će proizvoditi novih 7,5 mil. bbl/d. Međutim, sada se iz znanstvenih krugova upozorava da je američka vlada vjerojatno bila previše optimistična u pogledu brzine razvoja tehnologije kojom bi se omogućio takav rast proizvodnje iz škriljaca. 
Kako navodi konzultantska kuća Wood Mackenzie, oko 80% istraživačkih i proizvodnih naftnih projekata u 2018. godini može se smatrati novima, a ukupna ulaganja takve projekte se procjenjuju na nešto više od 260 mlrd. dolara, što je za 4,5%više nego u 2017. Međutim, to je i dalje znatno manje od ulaganja oko 495 mlrd. dolara u 2013. godini, a brojne svjetske naftne tvrtke već su objavile svoje planove i najavile da neće povećavati investicije u nove projekte čak ako i poraste cijena nafte, javlja američki naftni portal 'Rigzone'.

TAGOVI