Uskoro u Dubrovniku počinje Ljetna škola naftnog inženjerstva

Autor: N.D. Objavljeno: 24.05.2018. 🕜 14:59 Lokacija: Dubrovnik

Vrhunski stručnjaci razgovarat će o izovima naftne i plinske industrije

S više od trideset godina tradicije, i ove će se godine u Dubrovniku održati 31. Ljetna škola naftnog inženjerstva, koja je dio naslijeđa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta a cilj je potaknuti sudionike na raspravu o problematici i izazovima naftne i plinske industrije. U trajanju od po pet dana, održavaju se dvije radionice u razdoblju od 4. do 8. lipnja te od 11. do 15. lipnja 2018. godine u Inter Univerzitetskom Centru. Na skupu će udjelovati oko 25 predavača iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Rusije, Češke, Kanade, Bugarske i Rumunjske. 
Kako se suočiti s izazovom primjene „zelenih“ tehnika i tehnologija u industriji sudionici će imati prilike čuti u prvom tjednu Ljetne škole. Nizom kratkih tečajeva istražit će se mogućnosti revitalizacije zrelih polja primjenom utiskivanja CO2. Nove tehnike i karakterizaciju ležišta, kao preduvjet za pridobivanje preostalih ugljikovodika, prezentirat će stručnjaci iz područja. Predavanja će održati Mr. Stephen Melzer, dr. sc. Thomas Davis i Mr. Scott Wehner. Klimatske promjene dio su naše stvarnosti i u Europi se ulažu veliki napori i novčana sredstva kako bi se te promjene svele na što manju moguću mjeru. Voditelji projekata ESCOM (Evaluacijski sustav za ublažavanje CO2) i ENeRG (engl. Carbon Capture and Storage and Subsurface Energy Storage) će predstaviti svoje programe kroz seriju predavanja o opcijama smanjenja emisija i skladištenja CO2
U drugom tjednu je ponuđen izbor između dva tečaja koji će se paralelno održavati, a pokrivati će tematiku vezanu uz bušotinske servise i tržište prirodnog plina. Skupinu predavača bušotinskih servisa predvode zaposlenici kompanije Halliburton. Teme koje će biti obrađivane su bušotinski fluidi, dlijeta, frack pack i cementacija. Okrugli stol o razvoju plinske infrastrukture u jugoistočnoj Europi bit će uvod u tečaj o komercijalnim aspektima na tržištu prirodnog plina, tijekom kojeg će se analizirati odnosi na tržištu plina, politike i strategije te načini formiranja cijena i trgovanja kapacitetima na europskom tržištu prirodnog plina. Predavanja će održati dr. sc. Sergei Komlev, dr. sc. Vitaly Yermakov i dr. Andrej Pustisek. Očekuje se i osamdesetak polaznika radionica iz različitih zemalja čime Ljetna škola naftnog inženjerstva nastavlja s privlačenjem svjetski priznatih profesora, iskusnih stručnjaka te mladih, perspektivnih inženjera i studenata posljednjih godina studija i njihovim povezivanjem na akademskoj i stručnoj razini. Privlačna lokacija i odabrani predavači garancija su za održavanje kvalitetnih radionica, gdje se, osim razmjene stručnih znanja, važnost pridaje i umrežavanju. Ovogodišnji sponzori Ljetne škole su INA d.d. kao glavni sponzor, Agencija za ugljikovodike, Plinacro, PPD, PSP, Met Croatia Energy Trade, Janaf i HROTE, a medijski pokrovitelji su i naši mediji, časopis EGE, portal energetika-net.com te Global Energy Insight.