Započelo vodeće domaće okupljanje energetskih stručnjaka

Autor: N.D. Objavljeno: 14.11.2016. 🕜 09:00 Lokacija: Rovinj

Rovinj je ponovno mjesto susreta i razmjena znanja vrhunskih profesionalaca u energetici i zaštiti okoliša

Jutros je u Rovinju započelo 12. međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje 'Energetska i procesna postrojenja', koje će trajati danas i sutra, dok će se u petak održati 7. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije. Okupilo se gotovo 350 sudionika u hotelu 'Lone', a organizatori su ENERGETIKA MARKETING i HESO.
Prvog dana skupa fokus je na energetskom gospodarstvu u izmijenjenim klimatskim okolnostima, koje forsiraju niskougljično gospodarstvo, što predstavlja izazov i stvara snažan pritisak na sektor u smislu snalaženja na fluktuirajućim energetskim tržištima. O tome govore Igor Raguzin i Jasenka Nećak iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, prof. Igor Dekanić s RGN-a, Maja Božičević-Vrhovčak iz DOOR-a te Ana-Maria Boromisa iz IRMO-a. Zatim su u fokusu energetska učinkovitost i gospodarenje energijom, o čemu govore Danijel Žamboki iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Dean Smolar iz CEI-a, a zatim i stručnjaci iz REGEA-e, HEP ESCO-a, Klimaproinga i mnogi drugi, nakon čega će održava tematski okrugli stol o iskustvima iz energetske certifikacije, pregledima i obnovi zgrada.
Drugi dan skupa, 17. studenoga posvećen je energetskim i procesnim postrojenjima HEP Proizvodnje i HEP Toplinarstva, modernizacijama postrojenja u Zagrebu i Sisku te praćenju emisija. U nastavku već drugi put za redom slijedi tematska sekcija posvećena elektromobilnosti, na kojoj će govoriti stručnjaci iz HEP-a, EIHP-a, FESB-a i FER-a i predstavnici tvrtki kao što su Ducati komponenti, Krk moto i Renault. Uz tematski okrugli stol o elektromobilnosti, sudionici skupa će imati priliku uživo probati nekoliko različitih tipova električnih vozila.
U petak 18. studenog održat će se 7. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, gdje će sudionici moći doznati što mogu očekivati o novom premijskom modelu poticanja obnovljivih izvora od početka 2017, planovima FZOEU-a, poteškoćama HOPS-a s uravnoteženjem elektroenergetskog sustava, novim mogućnostima financiranja obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti i brojnim drugim temama.
Savjetovanje i Forum okupljaju stručnjake i znanstvenike iz područja energetike i energetskog gospodarstva, plinske tehnike, obnovljivih izvora, zaštite okoliša, predstavnike visokoškolskih i ispitnih ustanova, stručne udruge i državna tijela, ali i proizvođače energetske opreme, postrojenja i uređaja te inženjerske, projektantske i konzultantske tvrtke iz Hrvatske i svijeta.
Skupovi se održavaju pod glavnim pokroviteljstvom HEP-a te visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta, MZOIE-a i MGIPU-a, dok se kao znanstveno-stručni pokrovitelji pojavljuju FSB, EIHP, FER, FERIT, RGN, FESB, FKIT i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci.
Detaljniji program skupova možete pogledati OVDJE.

Galerije slika:
Energetska i procesna postrojenja 2016 - 1. dan
Energetska i procesna postrojenja 2016 - 2. dan
7. Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije

TAGOVI