Najveće okupljanje u području opreme pod tlakom

Autor: B.L. Objavljeno: 10.09.2020. 🕜 10:14 Lokacija: Zagreb

Tradicionalni susret struke, Hrvatski seminar o tlačnoj opremi, i u svojem 17. izdanju ponovno je potvrdio važnost opreme pod tlakom, njezine uloge u današnjim industrijskim i energetskim postrojenjima i, naravno, njezinog ispravnog izvođenja, održavanja, inspekcija i ispitivanja.

Ovogodišnji, već 17. po redu Hrvatski seminar o tlačnoj opremi itekako je bio obilježen teškim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Unatoč tome, Seminar je ponovno pokazao da je središnje mjesto za okupljanje svih koji u svojem svakodnevnom radu na bilo koji način dolaze u doticaj s opremom pod tlakom.  

Glavni naglasak na Seminaru svakako je bio na predstavljanju novog i dugoočekivanog Pravilnika o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom visoke razine opasnosti (NN 75/2020). Pri tome su istaknute neke od novosti koje taj važan tehnički podzakonski propis donosi, kao što su uvođenje obveze izobrazbe inspektora za opremu pod tlakom i njihovo razvrstavanje u kategorije (stupnjeve) ovisno o stažu i iskustvu, mogućnost primjene posebnih programa za preglede i ispitivanje određene opreme pod tlakom u velikim postrojenjima, definiranje obveza izvođača pripreme za preglede i ispitivanje boca za disanje i ronjenje i vatrogasne opreme. Uz to, napomenuto je da je već sada vidljivo da će se u Pravilnik, koji je na objavu čekao već dvije godine, vrlo skoro morati unijeti određene izmjene i dopune.

U sklopu Seminara održan je i okrugli stol o iskustvima iz prakse vlasnika i korisnika opreme pod tlakom, problematici 'nelegalizirane' opreme i dr. Kao i na Seminaru održanom prošle godine, Zdravko Skočić, dipl. ing., CIWE, IWIP-C, zamjenik direktora i voditelj Odjela tehničkog biroa u TPK - Zavodu, ponovio je važnost uske suradnje naručitelja i nadležnih inspektora pri odluci o tome kreće li se u sanaciju ili, pak, u rekonstrukciju opreme pod tlakom, osobito u velikim sustavima. Na to se nadovezao Velimir Perkušić, dipl. ing., IWE, IWI, voditelj Sektora tehničke inspekcije u tvrtki TÜV Croatia, i napomenuo da novi Pravilnik predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodni, posebice u području edukacije inspektora te, posljedično, podizanju razine usluge svih koji se bave inspekcijama, pregledima i ispitivanjima opreme pod tlakom.

Više o svemu tome može se vidjeti na filmu.

TAGOVI