Nova oprema za poznatu zagrebačku strukovnu školu

Autor: B.L. Objavljeno: 02.02.2016. 🕜 12:29 Lokacija: Zagreb

Jedna od najpoznatijih strukovnih škola u Hrvatskoj, zagrebačka Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija od nedavno ima novu učionicu - praktikum za održavanje praktične nastave. Rezultat je to suradnje s jednim od najvećih svjetskih proizvođača inovativnih rješenja za sva područja ljudskog djelovanja, tvrtkom Bosch.

Jedan od posljednjih dana siječnja ove godine svakako je bio veliki dan za Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija na Sv. Duhu u Zagrebu. Naime, jedna od najpoznatijih srednjih strukovnih škola toga dana je postala bogatija za novi Školski centar toplinske tehnike koji je otvoren u suradnji s tvrtkom Robert Bosch, hrvatskim dijelom jednog od najvećih svjetskih proizvođača inovativnih rješenja u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Time je škola dobila najsuvremeniju opremu od Boschevog odjela Toplinske tehnike koja uključuje uređaje kao što su kondenzacijski plinski kotlovi Buderus GB012 i Bosch ZWB 28-3 C, solarna stanica i 'wi-fi' poveziva regulacija s mobilnom aplikacijom Bosch CT 100 te električne alate kao što su akumulacijski izvijač tipa GSR 18 V-EC FC2 set, akumulatorska brusilica GWS 18-125 V-Li i velika kutna brusilica GWS 24-230 LVI. No, to je samo kruna dosadašnja intenzivne i uspješne suradnju sa školama širom Hrvatske, kojom Bosch stvara platformu koja je spremna za podizanje edukacije u hrvatskim srednjim strukovnim školama na višu, praktičnu razinu.
Na otvorenju je prisustvovala generalna direktorica Boscha za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, gđa Mirsada KUDRIĆ, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i nadležnog ureda Grada Zagreba za područje odgoja i obrazovanja te, dakako, brojni predstavnici škole. "Mi smo tehnološka i inovacijska kompanija koja pruža priliku novim generacijama da uče i rade na tehnološki naprednim uređajima kako bismo stvarali višestruku korist: dajemo svoj doprinos da na tržište rada dolaze mladi koji su spremni za tehnološke izazove, stvaramo svjesnost o važnosti tehnološki naprednih proizvoda i svih mogućnosti koje oni nude, te osiguravamo stalan protok znanja“, izjavila je pri tome gđa. Kudrić.
Inače, cilj takve suradnje je da se učenici srednjih strukovnih škola, budući stručnjaci u području tehnike grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije te svih vrsta instalacija, upoznaju s najnovijim tehnikama, opremom i alatom koji trenutačno postoje u svijetu i da im se prikaže praktičnost i učinkovitost rada uz suvremena rješenja. Uz to, važno je i upoznati učenike sa svim sigurnosnim standardima današnjice, koje određuju strogi europski propisi. Dakako, Bosch sve te smjernice objedinjuje u svojim inovativnim proizvodima.


Dio doniranog vrhunskog ručnog alata...

... i zidnih plinskih kotlova na kojima će se učiti budući stručnjaci

Edukacijom do dugoročne suradnje

Boschev odjel Toplinske tehnike posebnu perspektivu vidi u dugoročno organiziranoj suradnji sa ŠMIMK-om, s kojim zajednički radi na nastavnom planu, odnosno uvođenju određenih tema u redovnu nastavu. "Toplinska tehnika u fokusu ima aktivnosti i proizvode za smanjenje energetske potrošnje i zagađenja okoliša. Smatramo izuzetno važnim u što ranijoj dobi upoznati buduće aktivne sudionike ove struke s aktualnim i budućim trendovima", objašnjava Dino JURIŠA, dipl. ing. iz odjela Toplinske tehnike. Naime, cjelokupna toplinska tehnika razvija se ne više samo konstrukcijski, nego intenzivno i na području elektronike i umreživosti. Zato današnji, a još više budući serviseri moraju svoja znanja rastegnuti od mehanike i hidraulike pa sve do suvremenih tehničkih rješenja temeljenih na umreživosti. To je i razlog zašto je Bosch novi školski praktikum opremio svojevrsnim presjekom svih postojećih rješenja. Tako će učenici najprije biti školovani na starijim generacijama konvencionalnih uređaja za grijanje, na kojima će savladati osnove rada plinskih i uljnih kotlova, dok će na novijim konvencionalnim i kondenzacijskim uređajima upoznati naprednije sustave regulacije i rješenja za povećanje energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Vrlo važan dio obrazovanja pri tome se nastavlja sustavima koji koriste obnovljive izvore energije kao što je Sunčeva energija.

Društveno odgovorno poslovanje

Tvrtka Bosch često sudjeluje u društvenoodgovornim projektima u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Uostalom, samo tijekom 2015. godine takvi projekti obuhvatili su donaciju edukacijskih i poučnih igračaka dječjim vrtićima u Bosni i Hercegovini i donaciju alata Odgojnom domu Bedekovčina u Hrvatskoj. Uz to, Bosch je donirao edukacijske i poučne igračke Dječjem vrtiću Poliklinike SUVAG u Zagrebu. Konačno, dugogodišnja suradnja sa SOS Dječjim selom Lekenik nastavila se u protekloj godini, uz još veću uključenost Boschevih zaposlenika. Pri tome je svako poslovno područje Boscha osmislilo vlastiti kreativni i edukacijski koncept za provođenje vremena s djecom, što se održavalo tijekom cijele prošle godine.


Opremanje praktikuma samo je kruna dugogodišnje uspješne suradnje Škole i vodećih svjetskih proizvođača opreme, a to će se svakako nastaviti, potvrdili su ravnatelj škole Josip RODIN, prof. i direktorica Boscha za Hrvatsku, gđa. Kudrić

TAGOVI