Nova serija VRF sustava - nenadmašna u svakom pogledu

Autor: B.L. Objavljeno: 01.03.2017. 🕜 15:13 Lokacija:

Panasonicova posljednja serija sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF) ECOi EX postavlja nove smjernice u području grijanja i klimatizacije. Riječ je o proizvodima koji su nenadmašni s obzirom na utjecaje na okoliš, kvalitetu i udobnost.

Nova serija Panasonicovih sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF) pod nazivom ECOi EX 7 ME2 na tržištu se pojavila u studenome prošle godine i obuhvaća vanjske jedinice u tri veličine i s učinom u rasponu 8 - 20 HP. Pri tome se, zahvaljujući fleksibilnoj konstrukciji, jedinice mogu kombinirati do rashladnog učina 80 HP. Širok raspon veličina Panasonicu omogućava ostvariti razumna rješenja za grijanje i klimatizaciju u gotovo svim područjima primjene, od malih komercijalnih sustava do velikih industrijskih postrojenja.

Inovativna izvedba uređaja iz serije ECOi EX čini ih najučinkovitijim inverterskim uređajima na tržištu. Izmjenjivač topline se sastoji od tri povezane površine, što poboljšava njegove radne značajke i povećava učinkovitost. Novi oblik otvora za istrujavanje zraka također doprinosi povećanoj učinkovitosti jedinice. Novi, zakrivljeni oblik i integrirane komponente na vrhu i dnu osiguravaju lagano istrujavanje zraka, istodobno omogućavajući mnogo veći protok zraka uz istu razinu buke, dok je za isti protok smanjena potrošnja pogonske električne energije. Razina buke je iznimno bitna kada se radi o komercijalnim sustavima, u urbanom okruženju, gdje smetnje od buke moraju biti svedene na najmanju mjeru. Raspored cijevi u samoj jedinici je optimiran kako bi se osigurala učinkovitost u vrijeme vršnog opterećenja, dok je učinak izmjenjivača topline povećan za 5%.

Zahvaljujući povećanoj učinkovitosti nove serije ECOi EX vanjske jedinice mogu postići najbolje radne značajke na tržištu, čak i u ekstremnim klimatskim uvjetima. Robusne i pouzdane nove jedinice postižu vrlo velike rashladne učine čak i na vanjskim temperaturama zraka do 52 °C, dok na -25 °C i dalje postižu značajan toplinski učin, što znači da osiguravaju postojanu temperaturu zraka u prostorijama bez obzira na okolne klimatske uvjete. Zahvaljujući prijelazu s izravnih 'online' kompresora na inverterske kompresore, Panasonic je razvio tehničko rješenje koje omogućava mnogo bolju kontrolu učina uz manju potrošnju energije. Rezultat toga je da uređaji ECOi Ex pružaju bolju kontrolu pri djelomičnom opterećenju i omogućavaju smanjenje potrošnje električne energije zahvaljujući 'mekanom' pokretanju koje se ostvaruje inverterom.

Povećana duljina cijevi i novi dizajn omogućili su proširenje područja primjene serije ECOi EX. Unutarnje jedinice sada se mogu nalaziti i na udaljenosti do 200 m od vanjske, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na dosadašnje modele. Uz to, unutarnja se jedinica sada može postaviti i do 50 m ispod vanjske.

Ukupna duljina cjevovoda iz jedne vanjske jedinice sada može iznositi i do 1000 m, što instalaterima u slučaju složenih i velikih sustava pruža značajnu fleksibilnost. Ta je duljina značajno povećana u odnosu na dosadašnje modele pa Panasonic sada pruža rješenja koja su vodeća na tržištu grijanja i klimatizacije i to za mnogo veće područje primjene, uključujući i velike poslovne zgrade i objekte na više lokacija.

Nova serija također ima inteligentni sustav za upravljanje uljem u dva koraka koji značajno smanjuje potrošnju ulja za podmazivanje. Osjetnici koji su ugrađeni na svakom kompresoru precizno nadziru razinu ulja, omogućavajujući oporabu ulja do razine 90%.

Kada je riječ o unutarnjim jedinicama, Panasonicov napredni osjetnik ECONAVI otkriva prisutnost osoba u prostoriji i namješta učin jedinice tako da nema nepotrebne potrošnje energije na grijanje ili hlađenje zraka ako u prostoriji nema nikoga. Uz to, Panasonicov AC Smart Cloud omogućava tvrtkama središnji nadzor nad svim Panasonicovim sustavima grijanja i klimatizacije pomoću tableta, pametnog telefona ili računala, čime se može upravljati vremenskim rasporedom grijanja i klimatizacije u cijeloj mreži poslovnih zgrada na razini jedinice. Ta razina upravljanja omogućava tvrtkama dodatne uštede na energiji i snižavanje pogonskih troškova, uz one koje su već omogućene Panasonicovim osjetnicima ECONAVI.

Dio Panasonicove strategije svakako je smanjenje utjecaja na okoliš njegovih rješenja za grijanje i klimatizaciju. Serija ECOi EX je vodeća u tom području, što treba zahvaliti iznimno velikoj vrijednosti koeficijenta energetske učinkovitosti (EER), čak i za vrijeme rada pri djelomičnom opterećenju i najvećim vrijednostima toplinskog množitelja (COP) i europskog sezonskog koeficijenta energetske učinkovitosti (ESEER) na tržištu. Zahvaljujući odličnim rezultatima kada se radi o smanjenju utjecaja na okoliš i povećanoj fleksibilnosti pri instalaciji, Panasonicova serija ECOi EX pruža sveobuhvatna rješenja za grijanje i klimatizaciju koja snižavaju troškove i koja su ispred konkurencije.

TAGOVI