IKEA ulaže u obnovljive izvore

Autor: B.L. Objavljeno: 24.01.2013. 🕜 10:53 Lokacija: Peterborough, New Hampshire (SAD)

Poznati švedski trgovački lanac pokućstva u primjenu obnovljivih izvora u sljedeće dvije godine uložit će 4 mlrd. dolara

Kako je izvijestio američki portal 'Renewable Energy World.com', poznati švedski trgovački lanac pokućstva i opreme za kućanstva IKEA u sljedeće dvije godine udvostručit će dosadašnja ulaganja u primjenu obnovljivih izvora. To znači da će IKEA do 2015. godine u veću primjenu obnovljivih izvora u svojim kompleksima uložiti čak 4 mlrd. dolara. Razlog za to je, dakako, još veće snižavanje svih dodatnih troškova, kako bi onda i konačne cijene proizvoda u IKEA-i mogle biti još niže. Uostalom IKEA se samo povodi za primjerom još nekih svjetskih korporacija koje su odlučile sniziti troškove za energiju povećanjem primjene obnovljivih izvora u pokrivanju svojih energetskih potreba kao što su, primjerice, proizvođač sportske obuće Puma i prehrambeni gigant PepsiCo. U skladu s time, IKEA također namjerava 100% energije koju nabavlja na tržištu kupovati isključivo od opskrbljivača čija energija potječe iz postrojenja na obnovljive izvore. Isto tako, na američkim trgovinama IKEA-e već je postavljeno 250 000 fotonaponskih panela, a tvrtka je također uložila u gradnju 126 vjetroturbina u Sjevernoj Europi iz čega pokriva čak 34% potreba za energijom u svojim trgovinama na tom području.
Inače, IKEA je, kako javljaju svi domaći mediji, upravo dobila građevinsku dozvolu za gradnju svojeg prvog trgovačkog centra u Hrvatskoj. Nova IKEA-ina trgovina gradit će se u Rugvici pokraj Zagreba, neposredno uz autocestu A3. Prema do sada dostupnim informacijama, upravo na toj lokaciji i za potrebe budućeg trgovačkog centra su znanstvenici s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu provodili istraživanja mogućnosti primjene dizalica topline tlo - voda. Znači li to da će i budući hrvatski IKEA-in trgovački centar koristiti obnovljive izvore?

TAGOVI