Vjetroelektrana Jelinak priključena na mrežu

Autor: N.D. Objavljeno: 24.01.2013. 🕜 16:02 Lokacija: Split

Vjetropark snage 30 MW godišnje bi trebao proizvoditi 81 milijun kWh električne energije

ACCIONA Energia danas je priključila vjetroelektranu Jelinak, instalirane snage 30 MW na mrežu, svoj prvi objekt u Hrvatskoj. Vjetroelektrana Jelinak je najveći vjetroparka smješten u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na području Općine Marina i Općine Seget i jedan od najvećih vjetroparkova u Hrvatskoj. Sastoji se od 20 vjetroturbina, tehnologije ACCIONA Windpower, snage 1,5 MW, „Procijenjujemo da će Vjetropark Jelinak godišnje proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe za električnom energijom za oko 30.000 kućanstava. Kada promatramo fosilna goriva, to je količina energije koja bi godišnje zamjenjivala i ili nadomjestila energiju dobivenu iz oko 48 tisuća barela nafte. 
Sa proizvodnjom električne energije iz vjetroparka Jelinak uštediti će se emisija 77.841 tonu CO2 , te je njen učinak na atmosferu ekvivalentan gotovo četiri milijuna stabala.“, istakao je Mirko Tunjić, direktor E.H.N., d.o.o, tvrtke koja je dio Acciona Energie. Tvrtka EHN d.o.o je sa razvojem ovog projekta započela prije desetak godina te prošla trnoviti put od izmjena i dopuna prostornih planova, ishođenja svih dozvola i odobrenja, razvijanjem projekta u nedorečenoj i nedefiniranoj zakonskoj regulativi, do realizacije investicije. Gradnja Vjetroparka Jelinak započela je početkom ožujka 2012.godine a dovršena je krajem studenog. „Novina je da EHN d.o.o vlastitim sredstvima izgradio 110 kV trafostanicu sa priključcima a koja je priključena direktno na elektroenergetsku mrežu u vlasništvu HEP OPS, koji je i nadzirao proces izgradnje. Izgradnjom priključne trafostanice 110 kV TS Jelinak omogućili smo u predviđenom roku, nesmetan i siguran priključak u elektroenergetski sustav. Na taj smo način poboljšali stanje dalekovoda, koji sada umjesto armirano betonskih stupova napravljenih pedesetih godina prošlog stoljeća ima nove metalno-rešetkaste konstrukcije na čitavoj trasi između Trogira i lokacije TS Jelinak.“, istakao je Mirko Tunjić. Vjetropark Jelinak koristi tehnologiju tvrtke Acciona Windpower, člana Acciona Grupe. Oko 60% investicije, vrijedne gotovo 50 milijuna eura, otpada na domaće tvrtke i industrija koje sudjeluju u proizvodnji stupova, djelova, izvođenju radova, transportu, montaži i pružanju drugih vrsta usluga. Radove na vjetroparku Jelinak izvodio je „Konzorcij za izgradnju VE Jelinak“ koji sačinjavaju četiri tvrtke: Energo Oprema d.o.o. kao isporučitelj opreme i nositelj konzorcija, Innecto d.o.o. za građevinske radove, Tromont d.o.o. za instalaterske radove i elektromontažu, te tvrtka Adriacink Transport d.o.o. koja je specijalizirana za transporte i montažu. Na projektu izgradnje vjetroparka bilo je angažiranmo oko 200 radnika. „Više od 60% iznosa investicije plasirali smo u hrvatsko gospodarstvo. Od tehnologije smo uvezli samo ono što nismo mogli nabaviti u Hrvatskoj a radi se o adekvatnom generatorskom sklopu i elisama vjetrogeneratora. Sve ostalo je korišteno iz domaće proizvodnje.“, kaže Mirko Tunjić, direktor tvrtke EHN d.o.o iz Splita.
Dodajmo ovome da će EHN osim VE Jelinka izgraditi i vjetroelektrane Boraja, Opor i Čemernica s oko 140 MW ukupne instalirane snage, a u pripremi su i projekti u Istarskoj, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji.

TAGOVI