Novo označavanje goriva na benzinskim postajama

Autor: B.L. Objavljeno: 27.07.2018. 🕜 12:40 Lokacija: Zagreb

Dodaju se posebne oznake o udjelu biogoriva i vrsti plinovitih goriva

Uvodi se novo označavanje goriva na benzinskim postajama. Tako će od 12.10.2018. godine na svakom pištolju i mjernom uređaju za gorivo na benzinskoj postaji, kao i na već novim vozilima, stajati posebne oznake o udjelu biogoriva, odnosno o vrsti plinovitih goriva. To proizlazi iz odredbi europske direktive o infrastrukturi za alternativna goriva, kojima se uvodi jasnije predstavljanje mogućnosti za primjenu alternativnih goriva. Nove oznake će tako trebati stajati i u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a bit će objašnjenje i u priručnicima vozila i kod distributera vozila. 
Nove oznake za benzin sastojat će se od standardizirane kružnice i slovno-brojčanog pokazatelja kao što je, npr. E5, E10 ili E85 i potrošačima će pokazivati koliki je najveći udio etanola (E5: do 5%, E10: do 10% itd.), odnosno biogoriva u gorivu. Vrijednost etanola je važna jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na veće vrijednosti etanola koji može nagrizati određene materijale (plastiku, gumu, aluminij i sl). Najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5% etanola u gorivu.
Nove oznake za dizel sastojat će se pak od standardiziranog kvadrata i slovno-brojčanog pokazatelja kao što je, npr. B7 ili B10, pri čemu B7 znači do 7% udjela biogoriva (metilnog estera masnih kiselina). Uz to, kvadratom i slovnom oznakom XTL označavat će se sintetička dizelska goriva (koja nisu dobivena iz sirove nafte). 
Nove oznake za plinska goriva za vozila vrlo su jednostavne i samo pokazuju o kojem se tipu goriva radi. To su romb kao simbol i slovno-brojčani pokazatelji: H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin i LPG za ukapljeni naftni plin.
Osim u 27 zemalja Europske unije, oznake će se koristiti u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj, a upitno je hoće li se koristiti u Velikoj Britaniji. Pretpostavlja se da će i tamo biti uvedene oznake na benzinskim postajama jer će one biti postavljene na svim novim automobilima.

TAGOVI