Obnovljivi izvori u SAD-u premašili rast drugih izvora

Autor: B.L. Objavljeno: 09.02.2016. 🕜 10:14 Lokacija: Nashua, New Hampshire (SAD)

Već dvije godine za redom snaga novih postrojenja na obnovljive izvore premašuje snagu takvih postrojenja na sve ostale izvore

Kako je izvijestio američki portal 'Renewable Energy World.com', snaga novoinstaliranih postrojenja na obnovljive izvore energije premašila je snagu svih ostalih energetskih postrojenja u SAD-u u 2015. godini. Kako se ističe, glavni razlozi za to su pad cijena opreme za iskorištavanje obnovljivih izvora i razni programi potpore. Tako je snaga novoinstaliranih postrojenja na obnovljive izvore u SAD-u 2015. iznosila 16 GW, odnosno 68% ukupne snage svih novih postrojenja i to je već druga godina za redom da se do događa. Pri tome najviše snage otpada na nove vjetroelektrane, ukupno 8,5 GW. Istodobno, ukupna ulaganja u iskorištavanje obnovljivih izvora i općenito u 'čistu energiju' u 2015. dosegnula su 56 mlrd. dolara, odnosno bila su za 7,5% veća u odnosu na 2014. godinu, pri čemu najveći iznos, 30,2 mlrd. dolara, otpada na postrojenja na Sunčevu energiju, 11,6 mlrd. dolara na vjetroelektrane, a 11,1 mlrd. dolara na rješenja za povećanje učinkovitosti i pohranu energije i osuvremenjavanje elektroenergetske mreže. 
Istodobno je 25% snage novoinstaliranih energetskih postrojenja otpadalo na plinske termoelektrane, što znači da danas 1/3 ukupne američke proizvodnje električne energije u SAD-u potječe iz prirodnog plina, gotovo jednako koliko potječe iz ugljena. No, u 2015. godini iz pogona su u SAD-u isključene termoelektrane na plin ukupne snage čak 11 GW.

TAGOVI