Rekordna proizvodnja u najvećim svjetskim hidroelektranama

Autor: B.L. Objavljeno: 05.02.2013. 🕜 10:45 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Prošla godina bila je rekordna kada je riječ o proizvodnji u HE Tri Doline u Kini i HE Itaipu u Južnoj Americi

Kako je izvijestio američki portal 'HydroWorld', 2012. godina bila je rekordna kada je riječ o proizvodnji električne energije u dvije najveće svjetske hidroelektrane: HE Tri doline na rijeci Jangce u Kini i HE Itaipu na rijeci Parani na granici Brazila i Paragvaja.
Kako se ističe, HE Itaipu s ukupnom instaliranom snagom 14 GW u 2012. godini ostvarila je novi rekord u proizvodnji, odnosno proizvedeno je više od 98 TW h električne energije, što je za 3,4 TW h više nego u do sada rekordnoj 2008. Inače, ukupna proizvodnja električne energije u elektrani 2012. godine bila bi dovoljna za pokrivanje svih potreba Paragvaja za električnom energijom u devet godina i cijelog svijeta u dva dana.
Istodobno, na drugom kraju svijeta, u Kini, rekordnu proizvodnju ostvarila je HE Tri doline. Naime, ukupna proizvodnja električne energije u elektrani čija ukupna snaga iznosi 22,5 GW u 2012. godini iznosila je 98,1 TW h, što odgovara 14% ukupne hidroenergetske proizvodnje u Kini. Pri tome valja naglasiti da su u 2012. godini u pogon puštene posljednje dvije od ukupno 32 predviđene proizvodne jedinice elektrane, čime je taj projekt čije je ostvarivanje trajalo gotovo dva desetljeća službeno završen.TAGOVI