Republika Srpska će organizirati natječaje za obnovljivce

Autor: N.D. Objavljeno: 16.07.2019. 🕜 09:37 Lokacija: Banja Luka (BiH)

U razvoju je velik broj brojekata malih hidroelektrana koje će nastaviti dobivati poticaje

Republika Srpska planira uvesti aukcije za gradnju hidroelektrana i solarnih elektrana, ali i nastaviti koristiti svoje resurse za proizvodnju električne energije – hidroenergiju u malim i velikim hidroelektranama, ali i lignit u termoelektranama. U intervjuu za Balkan Green Energy News Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, kaže da je svjestan upozorenja tajništva Energetske zajednice i globalnih namjera da se potisnu elektrane na fosilna goriva, ali je uvjeren da će primjena najmodernijih tehnologija u termoelektranama osigurati poštovanje standarda u zaštiti okoliša. 

Velik broj malih hidroelektrana u razvoju

Do sada je u Republici Srpskoj izgrađeno ukupno 16 malih hidroelektrana, ukupne snage 73 MW, a u toku je izgradnja novih 16 elektrana. Na snazi je ukupno 90 ugovora za projekte u hidroenergiji. Okružni sud u Banja Luci poništio je ekološku dozvolu za veliku HE Buk Bijela na gornjem toku Drine i Elektroprivreda republike Srpske mora ishoditi novu dozvolu, a Đokić ne očekuje probleme. Elektrana bi bila u 51% vlasništvu ERS-a dok bi Republika Srpska imala 49% udjela. Za taj projekt, kao i za HE Foča, tražit će se izvođač radova po principu EPC ugovaranja. Ministar je uvjeren da bi za gradnju elektrana trebalo maksimalno četiri godine. 

Kad je riječ o obnovljivcima usvojen je novi Zakon o OIE, čime su ukinute feed-in tarife za vjetroelektrane, a Đokrić kaže da je tako odlučeno jer je oprema toliko pojeftinila da takav vid potpore nije potreban odnosno investitori mogu sami snositi rizike. Subvencije za solar, biomasu i MHE ostaju, a do kraja godine trebale bi se definirati nove sheme poticanja. 

Novi blokovi u TE Ugljevik

Đokić kaže da će država ići u raspis natječaja (aukcija) za projekte koji ispunjavaju uvjete za poticanje. Također, Republika Srpska je pri kraju izgradnje uređaja za odsumporavanje u TE Ugljevik, a postrojenje će biti pušteno u rad 1. studenog. Đokić kaže da će se time omogućiti rad postrojenja do 2035.., a u planu je izgradnja dva nova zamjenska bloka u toj elektrani. U Ugljeviku 3 pripreme radi ruski Comsar, a kad je riječ o projektu Gacko 2, razgovara se s kineskim partnerom.

TAGOVI