Udruga CROBIOM potiv trošarina na obnovljivce

Autor: N.D. Objavljeno: 20.02.2017. 🕜 08:54 Lokacija: Zagreb

Retrogradni porez neprimjeren, a biomasa kažnjena radi nekih drugih obnovljivaca

Najave uvođenja trošarina na sve oblike obnovljivih izvora energije (OIE) izazvale su veliki šok, nevjericu i nesigurnost kod ulagača u koneneracijska postrojenja na drvnu biomasu, kažu u udruzi CROBIOM. Tvrde da se radi o ulagačkom presedanu, koji svojom formom i sadržajem podsjeća na tranzicijska okruženja, koja su davno trebala ostati iza modernog hrvatskog gospodarstva. Trenutno je u radu tek nešto više 25 MW od planiranih 120 MW kogeneracija na biomasu pa strahuju da će biomasa postati kolateralna žrtva u sektoru. Konkretno gledajući, uvođenjem trošarina mogu se ugroziti već realizirana ulaganja od preko 190 mil. eura te projekti od preko 450 mil. eura u pripremi, kažu u udruzi.
Retrogradna promjena ulagačkih uvjeta, predstavlja udar na sve one ulagače koji su već investirali stotine milijuna eura u proizvodnju energije iz drva, koji su percipirali Hrvatsku kao stabilno ulagačko područje, kao i na desetine domaćih i inozemnih poslovnih subjekata, koji su u različitim fazama pripreme i realizacije projekata kogeneracija na biomasu. 
Navedeni prijedlog uvođenja trošarina, odnosno odgovarajućeg poreza, mogao bi u konačnici imati nemjerljive i dalekosežne posljedice za više industrijskih sektora, kao i za budućnost ruralnih područja te nepovoljno utjecati na zaposlenost i konkurentnost na šumi baziranih industrija, koje u RH ostvaruju 10 posto izvoza RH i sudjeluju s 3,6 posto u BDP-u. CROBIOM drži da je najava uvođenja trošarina na energiju iz kogeneracija na biomasu administrativni nesporazum i posljedica loše komunikacije, jer se u javnosti već neko vrijeme špekuliralo o uvođenju trošarina na energiju proizvedenu iz drugih vrsta obnovljivih izvora energije, zbog niza njihovih specifičnosti i lukrativnosti. Oni vjeruju da će isto uvidjeti i Vlada i resorno ministarstvo, odnosno da će od toga odustati. U suprotnom, eventualno daljnje ustrajanje institucija na prijedlogu oporezivanja poslova s biomasom, potaknut će odgovarajuće reakcije CROBIOM-a u Hrvatskoj i u Bruxellesu, kako bi se sačuvala radna mjesta i zaštitila elementarna poslovna prava ulagača. U svom priopćenju protestiraju protiv činjenice da je u sustavu poticaja HEP-ova kogeneracija na plin, što godišnje odnosi više od 300 mil. kn te priznaju da je u sektoru obnovljivaca bilo suspektnih pojava koje traže djelovanje mjerodavnih institucija, ali ne na teret svih ulagača koji su u skladu sa zakonom razvijali svoje projekte. 

TAGOVI