Vjetroelektrane sve teže dolaze do dozvola

Autor: N.D. Objavljeno: 22.10.2019. 🕜 14:49 Lokacija: Zagreb

Neizvjestan razvoj vjetroenergetskog sektora u narednih pet godina u Europskoj uniji

U približavanju cilju od 32% potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije do 2030. u Europskoj uniji, jednu od važnijih uloga igrat će vjetroelektrane. U interesinom udruženju Wind Europe u svom Wind Energy projekcijama do 2023. smatraju da bi se realizacijom ambicioznih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova koje zemlje članice predaju i realiziraju, snaga vjetroelektrana mogla do 2023. u Europi povećati za 88 GW, na 277 GW. Ali, ako ti planovi ne budu ambiciozni ili podbace prilikom realizacije i izdavanja dozvola, instalirat će se znatno manja snaga u vjetroelektranama, svega 67 GW. Dakle, godišnje povećanje kapaciteta može se kretati od 13 do 22 GW, što zabrinjava industriju. 

Lakše do dozvola

U Wind Europe navode da kada bi zemlje značajno poboljšale postupak licenciranja i postavile ambiciozne ciljeve u planovima, moglo bi u narednih pet godina biti i 112 GW novih kapaciteta u vjetru. U svim tim scenarijima više od tri četvrtine čine elektrane na kopnu, a vodeću ulogu imaju Španjolska, Švedska i Norveška, dok su izgledi za Njemačku prilično neizvjesni. Udruženje očekuje nastavak gradnje offshore elektrana u Francuskoj, Britanija bi mogla porasti za 35%, a slijede je Nizozemska i Njemačka. U narednih pet godina očekuje se prestanak rada do 22 GW vjetroelektrana, a životni vijek će se za većinu produžiti, kako bi se iskoristile lokacije.

Vjetar najkonkurentniji

Prema riječima predsjednika uprave WindEurope Gilesa Dicksona, uzimajući u obzir interes za klimatske promjene i činjenicu da je vjetar najjeftiniji u novoj proizvodnji električne energije, potrošnja energije vjetra trebala bi zabilježiti nagli rast. No, postoji znatna neizvjesnost koliki se rast može očekivati ​​u sljedećih pet godina. U mnogim je zemljama sve teže dobiti dozvolu za nove objekte. Mreže i energetska tržišta još uvijek ne rade onako kako bi trebali, a mnoge vlade jednostavno nisu odlučile koliko novih vjetroelektrana žele imati i kako će ih izgraditi. Nacionalni energetski i klimatski planovi za 2030. bit će stoga ključni za jasnoću i poboljšanje u svim tim područjima. Ako nisu ambiciozne, nećemo dostići cilj od 32% za obnovljive izvore, a kamoli više ciljeve, smatraju u tom udruženju.

TAGOVI