Za energetske zadruge

Autor: N.D. Objavljeno: 17.11.2014. 🕜 09:00 Lokacija: Zagreb

U Hrvatskoj još uvijek ne postoji ni jedna energetska zadruga

O mogućnostima i izazovima Hrvatske za zelenu energetsku tranziciju i projekte obnovljivih izvora energije (OIE) u vlasništvu građana govorio je tijekom svog posjeta Zagrebu 13. i 14. studenoga Hans-Josef Fell, iskusni njemački parlamentarac i kreator zakonodavnog okvira koji je omogućio revoluciju zelenih energetskih tehnologija u Njemačkoj. Dvodnevni posjet u sklopu kojeg je Hans-Josef Fell održao predavanja u Kući Europe i Hrvatskom saboru organizirao je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. UNDP je predstavio i preporuke za poticanje razvoja energetskih zadruga u Hrvatskoj namijenjene donositeljima odluka. I dok je u Hrvatskoj još uvijek primjetan otpor i nepovjerenje prema projektima obnovljivih izvora energije, europske zemlje koje uspješno provode zelenu energetsku tranziciju naglašavaju važnost aktivnog uključenja građana u suvlasništvo OIE projekata. 
 U Njemačkoj je više od 50% svih postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u vlasništvu građana i zadruga. Na taj način dio koristi se vraća lokalnoj zajednici, potiče se razvoj lokalne ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta, energetska neovisnost i otpornost na tržišne krize. U Danskoj, vodećoj državi u iskorištavanju energije vjetra više od 150 000 pojedinaca učlanjeno je u zadruge preko kojih imaju udio u više od 75% svih vjetroelektrana u Danskoj. „Zemlje koje se i dalje drže fosilnih goriva i zastarjelih tehnologija postat će gubitnici, a zemlje koje se okrenu zelenim energetskim tehnologijama napravit će iskorak i otvoriti put klimatski prijateljskim inovacijama, novim radnim mjestim u lokalnim zajednicama i energetskoj neovisnosti. Stavljam na raspolaganje znanje i stručnost, kako vlastitu tako i naših stručnjaka da pomognemo u uspostavi zakonske regulative koja će vam pomoći da se razvijete kroz ovaj važan sektor“, istaknuo je Hans-Josef Fell u predavanju održanom u Hrvatskom saboru. 
 Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode istaknuo je kako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode upravo radi na Strategiji niskougljičnog razvoja Hrvatske koja će dati priliku za razvoj zelene ekonomije. udjelovanje građana i lokalne zajednice u takvim projektima je minimalno; trenutačno ne postoji niti jedna energetska zadruga, a građani jedino sudjeluju u razvoju elektrana na sunčevu energiju, iako one čine tek šest posto instalirane snage iz OIE postrojenja. Ostatak, odnosno 83% instalirane snage čine vjetroelektrane u koje još uvijek nisu uključeni ni građani ni energetske zadruge. Stoga je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s međunarodnim i nacionalnim partnerima izradio preporuke za poticanje razvoja energetskih zadruga. Cilj preporuka je unaprijediti zakonodavstvo te potaknuti razvoj energetskih zadruga i sudjelovanje građana u projektima obnovljivih izvora energije. „Aktivno sudjelovanje građana u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora ključ je energetske neovisnosti. To je ujedno prilika za otvaranje 75 000 novih radnih mjesta te poticanje razvoja malih tvrtki i obrta u Hrvatskoj, oporavak gospodarstva i suočavanje s izazovima koje donose klimatske promjene, rekla je Sandra Vlašić, Predstojnica ureda UNDP-a u Hrvatskoj.

TAGOVI