E.ON i BMW grade divovsku mrežu punionica

Autor: B.L. Objavljeno: 17.12.2019. 🕜 09:37 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Prve punionice moći će se koristiti već do kraja godine

Njemačka energetska skupina E.ON dobila je narudžbu od poznatog njemačkog proizvođača vozila BMW za izgradnju mreže punionica električnih vozila širom Njemačke. Punionice će se nalaziti na parkiralištima BMW-ovih proizvodnih pogona, razvojnih centara i poslovnih zgrada, a E.ON će njima i upravljati. Riječ je o čak 4100 priključaka za punjenje, koji će ponajviše biti namijenjeni za punjenje električnih vozila BMW-ovih zaposlenika i stranaka, no najmanje 50% bit će ih otvoreno i za javnost. 

Prva punionica u pogonu će biti puštena do kraja 2020., a završetak projekta očekuje se 2021. godine. 


Punionice i kod kuće

No, to nije sve jer je sporazumom dva njemačka diva omogućena i usluga punjenja električnih vozila kod kuće za sve vlasnike BMW-ovih električnih vozila. Riječ je o usluzi koju je razvio E.ON, a koje obuhvaća isporuku, ugradnju i pogon visokokvalitetne punionice u garažama ili na privatnim parkirnim mjestima iz jednog izvora. Pri tome će postojati dodatna mogućnost da električna energija za punjenje bude u 100%-tnom iznosu proizvedena u hidroelektranama. 


Mreža punionica po cijeloj Njemačkoj

Najveći dio punionica u sklopu spomenute mreže po cijeloj Njemačkoj bit će u izvedbi s izmjeničnom strujom (AC) i snage 11 kW, ali i bit će ih u izvedbi s istosmjernom strujom (DC) i izlaznom snagom 50 kW, koje omogućavaju brzo punjenje. U svim slučajevima, električna energija za punjenje potjecat će iz obnovljivih izvora. 

Najveći dio punionica bit će na području Münchena, ali i u Berlinu, Leipzigu, Regensburgu, Landshutu, Wackersdorfu i Dingolfingu, objavio je američki energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI