Labin i održiva urbana mobilnost

Autor: B. O. Objavljeno: 13.04.2023. 🕜 09:28 Lokacija: Labin
  • Panorama Podlabina u Labinu (foto: BL, travanj 2022.)

• Labin, Istra, Istarska županija
    Izvor: B.L.

Prometno planiranje potrebno je temeljiti na načelima održive mobilnosti, kaže Valter Glavičić

Utvrđivanje mjera kojima će se postići ciljevi postavljeni u Planu održive urbane mobilnosti (SUMP), kao što su lakše i kvalitetnije prometovanje u Labinu, jedan je od koraka koji je dogovoren na ovotjednom sastanku gradonačelnika Labina Valtera Glavičića, pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarije Lukšić te direktora tvrtke Labin 2000 (naručitelj studije) Dalibora Zupičića s predstavnicima Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izrađivače SUMP-a tog istarskog grada u sklopu projekta mobilitylab.in.   

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić te Marijan Jakovljević i Marko Švajda predstavili su dosad provedena istraživanja i mjerenja prometa u Labinu te analize dobivenih podataka.

Također, objavljeno je na stranicama Grada Labina, bilo je riječi o gustoći prometa, popunjenosti parkirališta, stavu javnosti oko uvođenja javnog prijevoza, ali i o prostornim planovima i prometnoj budućnosti tog grada u kontekstu održive mobilnosti.

Nakon razrade, izrađivači će prijedloge mjera predstaviti mjesnim odborima i svim zainteresiranim dionicima koji su već do sada dali svoj doprinos u pripremi ove studije kroz sudjelovanje u anketama te slanjem prijedloga i mišljenja o postojećem prometnom sustavu.

"Kako bismo osigurali visoku kvalitetu života građana Labina i gostiju koji nas posjećuju te istovremeno omogućili  rast poduzetništva, edukacije, rekreacije, turizma i ostalih usluga, vrlo nam je važan učinkovit te energetski i ekološki učinkovit i održiv prometni sustav. Kako bi to bilo moguće, prometno planiranje potrebno je temeljiti na načelima održive mobilnosti. Iz tog je razloga Labin pristupio izradi Plana održive mobilnosti sukladno smjernicama i preporukama Europske unije i prateći pozitivne primjere gradova razvijenih zemalja Europe i svijeta", izjavio je Glavičić.

 

TAGOVI