Plavi benzin uskoro na tržištu - što je to?

Autor: N.D. Objavljeno: 04.05.2021. 🕜 15:34 Lokacija: Frankfurt (Njemačka)

Udio do 33 posto obnovljivih izvora čine nafta ili etanol na bazi biomase

Raspoloživa ponuda obnovljivih goriva s niskim udjelom ugljika raste, a mnogi se razumljivo pitaju je li riječ o greenwashingu, koji će čak usporiti prelazak na zelena goriva. Bosch, Shell i Volkswagen sada su došli do benzina s niskim udjelom ugljika, piše Tportal. U projektu Plavi benzin (Blue Gasoline), troje partnera zajednički su definirali specifikaciju goriva koju treba postići, uzimajući u obzir zahtjeve motora i održivost. Njihovo novo gorivo, nazvano Plavi benzin, slično sadrži do 33 posto obnovljivih izvora, osiguravajući smanjenje emisije ugljika od najmanje 20% po prijeđenom kilometru. 

To znači da bi flota od 1000 automobila VW Golf VIII 1.5 TSI mogla uštedjeti više od 230 metričkih tona CO₂ godišnje, pod pretpostavkom godišnje kilometraže od po 10.000 kilometara. Shell će nadoknaditi preostale emisije ugljika korištenjem Plavog benzina putem certificiranih offset aranžmana. Početni plan je staviti gorivo na raspolaganje na redovnim punionicama tijekom godine, počevši od Njemačke. Cilj je da cijena na pumpi bude u rasponu vrhunskih goriva poput Shell V-Power. Bosch će na svojim benzinskim crpkama predstaviti Blue Gasoline već u svibnju. To benzinsko gorivo udovoljava normi EN 228 / E10 i čak ga premašuje u ključnim parametrima kao što su stabilnost pri skladištenju i ponašanje pri ključanju. 

Prema definiciji, ključanje je proces isparavanja tekućine pri zagrijavanju do točke vrenja. Kvalitetni aditivi također održavaju motor izuzetno čistim i štite ga od korozije. To znači ne samo da se gorivo može distribuirati putem postojeće mreže benzinskih postaja, već i da se može koristiti u svim novim i postojećim vozilima za koja je odobren Super 95 E10 benzin. 

Što je tu obnovljivo?

Udio do 33% obnovljivih izvora čine nafta ili etanol na bazi biomase certificirani od strane Međunarodnog sustava za održivost i certificiranje ugljika (International Sustainability and Carbon Certification - ISCC). Jedan od izvora takve nafte je ono što je poznato kao visoko ulje, nusproizvod u proizvodnji celuloze za papir. Ali nafta se može dobiti i iz ostalih zaostalih i otpadnih materijala. Za Bosch obnovljiva goriva s niskim i ugljikom neutralnim gorivima neće zamijeniti elektromobilnost, već će ih nadopuniti. 

U principu, upotreba ovih goriva ima smisla u svim načinima prijevoza, ali posebno u Europi one za koje još ne postoji jasan i ekonomičan put do elektrifikacije. Osim brodova i zrakoplova, to se prije svega odnosi na teška teretna vozila i postojeća vozila, ali i na sva vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem ili hibridnim pogonskim sklopovima koja su danas na svjetskim cestama ili će se graditi u narednim desetljećima.

TAGOVI