U Crnoj Gori registrirana 354 električna vozila

Autor: B.O. Objavljeno: 05.07.2022. 🕜 12:39 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Rana faza elektromobilnosti Crne Gore

U Podgorici je koncem lipnja održana konferencija o elektromobilnosti u Crnoj Gori koju je organizirala Zaklada za promoviranje znanosti PRONA u sklopu projekta 'Očuvanje prirode kroz edukaciju o e-mobilnosti'. 

"Elektromobilnost, kao dio koncepta održive mobilnosti je izazov i za mnogo razvijenije sustave od crnogorskog, a njegova aktualizacija je dodatno potaknuta trenutačnom situacijom na tržištu energenata. U Crnoj Gori razvoj koncepta e-mobilnosti je izazovan s više stajališta – zakonodavnog, strateškog, institucionalnog i financijskog. Potrebno je da se u nadolazećem razdoblju svi obuhvatno i usklađeno posvetimo utvrđivanju strateškog okvira i usvajanju odgovarajućih propisa, institucionalnom jačanju, uz istovremeno dizanje svijesti građana, utvrđivanju optimalnog modela razvoja i poticanju financijskih mjera kako bi se električna vozila stavila u bolji položaj od konvencionalnih", izjavio je državni tajnik Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore Admir Šahmanović.

Trenutačno, jedna od najaktualnijih tema u modernom prijevozu upravo je elektromobilnost, a svijest o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama na globalnoj razini sve je veća, objavljeno je na stranicama Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore

U Crnoj Gori registrirana su 354 električna vozila, a kako je država u ranoj fazi elektromobilnosti, nužna je učinkovitija suradnja između poslovnog, državnog i civilnog sektora kako bi se savladali izazovi u tom području, neke su od poruka govornika na toj konferenciji.

TAGOVI