U Sloveniji će se graditi nova tvornica litij-ionskih baterija

Autor: N.D. Objavljeno: 06.12.2021. 🕜 08:58 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Slovenski partner TAB-u, kineska tvrtka Haidi Energy donosi novu tehnologiju za manjinski udjel u tvrtki

Slovenska Vlada je odlučila s 9,8 milijuna eura podržati proizvodnju litij-ionskih baterija u mežičkom TAB-u, jedinim proizvođačem u Sloveniji i tu u partnerstvu s kineskim partnerom Haidi Energy Technology. Partnerstvo s kineskom tvrtkom najavljeno je još 2019. s proizvodnjom u Prevaljima, a nova tvrtka zove se TAB-Haidi, u kojem će Haidi imati manjinskih 26% udjela. Sada će ta suradnja ići dalje.
Vrijednost ukupne investicije je 50 milijuna eura, a otvorit će ukupno 300 novih radnih mjesta, pišu slovenski mediji. Prvi dio poticaja do maksimalno 4,1 milijun eura bit će isplaćen ove godine, drugi dio poticaja do maksimalno 3,6 milijuna eura sljedeće godine, a treći do maksimalno 2,1 milijun eura 2023. godine, objavila je Vlada. 

Inicijalna proizvodnja u potpuno novoj tvornici u Prevaljima bit će 500 MWh energiji, po čemu će biti jedna od manjih koje se trenutno grade u Europi, a riječ je o oko 40 tvornica baterija. Suradnja s Haidi Energy Technology postoji dugo jer je TAB od njih kupuje poludovršene komponente, sastavljao ih i prodavao na zapadno tržište. Tab je dosad prodavao većinu litij-ionskih baterija za električne viličare, a neke i za automatizirana vođena vozila. Kao partner sudjeluju u Porscheovom projektu Moon te su krajem prošle godine svojim akumulatorom opremili punionicu za električne automobile u Ljubljani.

Vlastita proizvodnja


Glavni cilj Tvornice punjivih baterija TAB iz Mežice je što prije uspostaviti proizvodnju vlastitih litij-ionskih baterija. Tvornica u Mežicama jedan je od najvećih izvoznika baterija, a 2019. imali su 337 mil. eura prodaje i 26 mil. eura dobiti od prodaje baterija, no tvrtka nije imala tehnologiju za litij-ionske baterije koju će dobiti u partnerstvu s kineskim proizvođačem. No tijekom pandemija koronavirusa i smanjenih narudžbi proizvodnja je smanjena za 20 do 30% a tvrtka je bila u velikom financijskom problemu, čak suočena s otkazima. Ipak, proizvodnja je očuvana a rezultat za ovu godinu trebao bi biti pet do deset posto niži u odnosu na 2019.

Haidi Energy je vodeći kineski proizvođač litijevih baterija u Kini i šire. Prema njihovoj web stranici zapošljavaju 790 ljudi i do stotinu inženjera koji razvijaju najsuvremenije proizvodne procese za litijeve baterije. Dvadeset posto njihove godišnje dobiti odlazi na to područje. Rade s najpoznatijim sveučilištima i laboratorijima u Kini i Velikoj Britaniji. Kupcima u raznim industrijama diljem svijeta nude široku paletu litijevih baterija i vodeći su u proizvodnji LiFePO4 baterija. Haidi razmatra širenje na Makedoniju, Italiju i Španjolksu.

TAGOVI