Za energetski učinkovita vozila 108,3 milijuna kuna

Autor: B.O. Objavljeno: 21.06.2022. 🕜 08:06 Lokacija: Zagreb

Poticanje elektromobilnosti, najavljuju u FZOEU-u, nastavit će se sufinanciranjem punionica

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) danas je objavio javne pozive za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Prvi vrijedan 103,3 milijuna kuna namijenjen je građanima i tvrtkama, dok je pet milijuna kuna rezervirano za pravne osobe iz javnog sektora. 

I dok se jedinice regionalne i lokalne samouprave, odnosno tvrtke i ustanove iz javnog sektora prijavljuju od danas od 9 sati izravno Fondu, građani i privatne tvrtke svoje prijave podnose kao i lani - na ovlaštenim prodajnim mjestima, od 27. lipnja od 8 sati.

"Taj model pokazao se iznimno uspješnim jer jamči visoki postotak iskorištenosti ugovorenih sredstva. Ove godine smo dodatno povećali naš proračun, posebice za tvrtke i građane, a prema informacijama koje imamo s terena očekujemo jako veliki interes", rekla je v.d. direktora FZOEU-a Alenka Košiša Čičin-Šain, dodavši kako upravo zahvaljujući poticajima raste broj novoregistriranih energetski učinkovitih vozila na hrvatskim cestama.

 

Plin i vodik 

Na poziv Fonda, u ovogodišnji program sufinanciranja se prijavilo 45 zastupnika s 81 markom i čak 539 modela vozila za koja je moguće ostvariti najviše 40 posto opravdanih troškova nabave. Lista vozila za koje je moguće ostvariti sufinanciranje, kao i 301 prodajno mjesto na kojima ih je moguće kupiti nalazi se na stranici vozimoeko.fzoeu.hr. 

Iznos poticaja ovisi o kategoriji. Fond kupnju električnih vozila kategorije L1-L7 sufinancira s iznosom do 20 tisuća kuna, plug-in hibride kategorije M1 do 40 tisuća kuna, dok će se za kupnju kategorije M1 vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70 tisuća kuna. 

Dodatno, izvijestio je FZOEU, pravnim osobama sredstva su dostupna i za vozila kategorije N1, i to plug-in hibridna vozila (do 40 tisuća kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na stlačeni prirodni plin (SPP), ukapljeni prirodni plin (UPP) ili vodik, za koja se može dobiti do 70 tisuća kuna. 

S najviše 400 tisuća kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, plug-in hibridnim pogonom te onim na SPP, UPP ili vodik.

 

Postupak prijave 

"Kako bi ostvarili pravo na Fondovo sufinanciranje, svi zainteresirani trebaju prvo odabrati željeno vozilo te kontaktirati neko od prodajnih mjesta koje je evidentirano u bazi Fonda i navedeno uz listu vozila. Nakon što se građani, odnosno tvrtke odluče za marku i model energetski učinkovitog vozila potrebno je, u suradnji s odabranim ovlaštenim prodajnim mjestom, pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga slijedi postupak prijave koji podrazumijeva unos obveznih podataka i učitavanje potrebne dokumentacije u aplikaciju od strane prodajnog mjesta, a sve kako bi se za prijavitelja automatski rezervirao odgovarajući iznos poticaja", objavljeno je stranicama FZOEU-a. 

Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, prema datumu i vremenu otvaranja rezervacije u mrežnoj aplikaciji Fonda. 

Uspješnost rezervacije dokazuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu.

 

Minimalni predujam

Na potvrdi se nalaze uneseni podaci, redni broj prijave, kao i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma koji ovisno o kategoriji i cijeni vozila iznosi sedam posto traženih sredstava Fonda. U slučajevima kad je na računu za predujam uračunata i kapara koju će od kupaca potraživati prodavatelji na njemu treba biti jasno naznačeno da se dio iznosa odnosi na obvezni minimalni predujam koji je propisao Fond. 

Bitno je istaknuti kako račun za obvezni minimalni predujam za kupnju vozila koja su u sustavu poticaja ne smije biti uplaćen prije datuma i vremena zaprimanja navedenog u potvrdi prijavitelja o uspješnoj rezervaciji sredstava. 

Rezervacije poticaja će biti moguće sve dok iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 103,3 milijuna kuna, nakon čega će se poziv za građane i tvrtke privremeno zatvoriti. 

Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr u realnom vremenu će biti moguće provjeriti dostupnost sredstava, a na njoj će se nalaziti i sve informacije o programu sufinanciranja, uključujući popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te prodajnih mjesta na kojima se mogu rezervirati i kupiti. 

S programima poticanja elektromobilnosti Fond ne planira stati pa se za jesen najavljuje i sufinanciranje infrastrukture za punjenje energetski učinkovitih vozila.

TAGOVI