Gotovo petina kućanstava u Hrvatskoj već je u tržišnoj opskrbi plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 23.04.2021. 🕜 10:06 Lokacija: Zagreb

Jubilarni 20. Plinarski forum progovorio je o vodećim trendovima na plinskom tržištu

Slijedom natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge koji je zimus provela HERA, tržište se razigralo i najnoviji podaci pokazuju da trenutno otprilike 17% kupaca u kategoriji kućanstva u Hrvatskoj koristi tržišnu uslugu opskrbe plinom, što je rast od otprilike 7% u odnosu na situaciju od prije par mjeseci, rečeno je na okruglom stolu jubilarnog 20. Plinarskog foruma, koji se u organizaciji Energetike marketing održao uživo i u hibridnom obliku u četvrtak u Zagrebu. Od cca 5,8 TWh isporučenog plina kućanstvima godišnje, računa se da je otprilike 1 TWh ili 110 mil. m3 pod tržišnim ugovorima. Energetski regulator, koji već ima tarifni kalkulator na svom webu, u narednim mjesecima planira uvesti i usporedni kalkulator koji uključuje i tržišne ponude kojih će biti više, najavio je član Upravnog vijeća Nikola Vištica

U proteklom periodu Agencija i opskrbljivači odradili su ogroman posao da odgovore na sve izazove nastavka procesa deregulacije opskrbe plinom kućanstava, što nije bilo nimalo jednostavno i napravljeno je kroz brojne konzultacije i iteracije, kako bi se opskrbljivačima koji su sudjelovali na tržištu olakšale prijave. Sudionici okruglog stola izrazili su zadovoljstvo provedenim procesom, koji je prošao dobro, su upozorili na potrebu za razumljivom i transparentnom praksom i komunikacijom s kupcima. Goran Babić, direktor sektora za plin i naftu u HERA-i obećao je nadzor nad praksama opskrbljivača, u skladu sa zakonom. 


Potencijali

GPZ Opskrba je natječajem otvorila potencijal za 80.000 kupca u javnoj usluzi na novim opskrbnim područjima, a za sada računaju na cca 44.000 novih kupaca, što znači da je značajan broj kupaca prešao na tržišnu uslugu, vjerojatno kod svog dotadašnjeg opskrbljivača u obvezi javne usluge koji je ostao bez tog prava. Marin Bačelić, direktor Sektora trgovine plinom u GPZ Opskrbi vrlo je zadovoljan takvim rezultatom te ističe da je velik broj kupaca i veliki poslovni rizik, jer je teško ugovoriti cijenu opskrbe na tri i pol godine i upravljati većim portfeljem u izazovnom poslovnom okruženju te je izrazio očekivanje da će broj kupaca nastaviti rasti, osobito u narednom periodu. 

GPZ Opskrba će uskoro ponuditi tržišnu uslugu opskrbe plinom za koju Bačelić kaže da će biti najpovoljnija na tržištu, dok će HEP, koji tu uslugu već ima, ići s jačim marketingom i nada se većoj sinergiji prodaje plina i električne energije zajedno. Govoreći o protekloj ogrjevnoj sezoni Nevenka Grbac, direktorica Termoplina, naglasila je da mogu govoriti o 5% većim prodanim količinama plina te je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su kupci plina na njihovom opskrbnom području ostali vjerni Termoplinu. Ta tvrtka, koja je lani obilježila 50 godina rada, nagrađena je za poseban doprinos plinskoj struci, kao i GPZ, koji je kao i Termoplin bio prisutan na svim Plinarskim forumima do sada. 


Rast cijene plina

Direktor sektora za razvoj plinskog poslovanja u HEP-u Marko Blažević je istaknuo je da je proteklu plinsku godinu obilježio rast konzuma od čak 8%, prije svega vođen potrošnjom u energetskim transformacijama. U proteklim mjesecima je vidljiv značajan rast cijene plina na veleprodajnom tržištu (s 6,3 EUR/MWh lani na 21 EUR/MWh sada), a uobičajena razlika cijene između zime i ljeta, ove će godine biti znatno manja, jer su plinska skladišta trenutno prazna. Kao izazovi narednog razdoblja istaknuti su izmjena Općih uvjeta opskrbe plinom, odnosno prelazak s donje na gornju ogrjevnu vrijednost plina, po čemu se Hrvatska treba uskladiti s EU, a ta promjena tempirana je na početak listopada. Također, radit će se na novim tarifama za distribuciju plina, planu deregulacije javne opskrbe nakon 2024. te pilotiranju mogućnosti prihvata vodika u plinsku mrežu uz prirodni plin. 

Kristina Čelić, predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pozvala je predstavnike kompanija da prijave zrele projekte koji zadovoljavaju smanjivanje emisija za financiranje iz EU plana za oporavak te je najavila da bi uskoro mogle biti izdane dozvole za projekt gradnje plinskog skladišta za vršno opterećenje u Grubišnom polju.


Sanacija dimnjaka

Na Plinarskom forumu puno govora je bilo i sanaciji dimovodnih instalacija uslijed potresa, prilikom čega je Marko Jakobović ispred HKIS-a naglasio potrebu izrade svih potrebnih projektantskih i građevinskih dokumenata i troškovnika, kako se ne bi događalo ogromno poskupljenje radova, što je primijećeno nakon potresa u obnovi dimnjaka. 

Dubravko Duvančić iz GPZ-a rekao je da je plinara odradila ogroman posao nakon potresa u ožujku prošle godine, te zatim i u prosincu, kada je u pet dana pregledano više od 500 zgrada. Najvećih problema imali su upravo vlasnici objekata za koje im plinara već godinama govori da je nužna kompletna sanacija dimovodnih instalacija, na što su se suvlasnici u centru grada oglušivali. Takvih zgrada u Zagrebu je trenutno 120, u kojima do danas nije pušten plin. Dejan Lončarić iz HGK je istaknuo nužnost da dimnjačari u kriznim situacijama daju ovlaštenicima u građenju podatke o dimnjacima, jer se pokazalo da jako nedostaje registar dimnjaka, koji bi trebalo čim prije napraviti. Dobra komunikacija svih dionika u tom procesu mora biti imperativ, zaključeno je. 

TAGOVI