Japan ulaže u kanadski plin

Autor: I.T. Objavljeno: 12.04.2013. 🕜 10:45 Lokacija: Zagreb

Japanska vlada je spremna dati jamstva za kredite vrijedne 10 mlrd. dolara japanskim tvrtkama koje će raditi u kanadskom plinskom sektoru

Japanska vlada je spremna dati jamstva za kredite vrijedne 10 mlrd. dolara japanskim tvrtkama koje će raditi u kanadskom plinskom sektoru. Naime, Japan nastoji doći do više prirodnog plina nakon što je zatvorio gotovo sve nuklearne elektrane nakon nesreće u NE Fukushima 1 2011. godine Stoga bi Kanada mogla imati velike koristi od suradnje s Japanom te je kanadska vlada već najavila kako je sklona tome da se na zapadnoj obali Kanade sagrade terminali za izvoz ukapljenog prirodnog plina.  Kako je izjavio čelnik kanadske podružnice japanske tvrtke JOGMEC, Kanada je prirodni partner Japana, budući da može pružiti stabilnu opskrbu plinom, blizu je azijskog tržišta, a ima i stabilnu političku situaciju, javlja novinska agencija UPI.
Istodobno, Azijska banka za razvoj (ADB) u svojem izvješću upozorava da se Azija našla na putu koji vodi sve dalje od održivosti energetike. Naime, bez temeljnih promjena načina potrošnje, Azija će do 2035. godine udvostručiti potrošnju nafte, utrostručiti potrošnju plina i povećati potrošnju ugljena za 81%. Iako Azija ima samo 9% dokazanih svjetskih rezervi nafte, do 2035. godine bi mogla utrostručiti uvoz nafte, zbog čega će postati vrlo osjetljiva na kretanja na globalnom tržištu. Uz to, povećat će se ovisnost o pojedinim regijama, prije svega o Bliskom istoku, odakle su ostale azijske zemlje prije 20 godina dobavljale 33% nafte, dok je 2010. taj udio porastao na 48%, što povećava rizike. ADB predlaže da se vlade azijskih zemalja potrude kako bi promijenile navike ljudi u potrošnji energije, kako bi je koristili učinkovitije, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.

TAGOVI