Naslovnica   →Plin

Kreću plinovodi po Jugoistočnoj Europi

Autor: I.T. Objavljeno: 12.04.2013. 🕜 11:10 Lokacija: Zagreb

Grčka ratificira ugovor za TAP, dok će Rusija financirati srpsku dionicu Južnog toka, za koji bugarski premijer traži bolju procjenu

Grčki parlament ratificirao je međuvladin ugovor Grčke, Albanije i Italije o gradnji Transjadranskog plinovoda (TAP). Ugovor je bio potpisan 13.2.2013. godine i njime se potvrdila podrška tih zemalja projektu koji bi trebao prevoziti plin iz Azerbajdžana, preko Turske, Grčke i Albanije te Jadranskog mora do Italije. Ratifikacija je korak naprijed prema realizaciji projekta, proocjenjuje istoimeni konzorcij za gradnju plinovoda.
Istodobno je Rusija predložila da u cijelosti financira 1,7 mlrd. dolara vrijednu gradnju sekcije plinovoda Južni tok kroz Srbiju. Utrošeni iznos bi kasnije bio vraćen od tranzitnih naknada, objasnio je srpski premijer Ivica DAČIĆ nakon razgovora s ruskim premijerom Dmitrijem MEDVEDEVIM. Novac bi osigurala ruska plinska tvrtka Gazprom koja vodi cijeli projekt, a gradnja bi mogla početi u prosincu 2013. godine.
Ipak, obnašatelj dužnosti bugarskog premijera Marin RAJKOV je pozvao na temeljitiju analizu projekta Južni tok i zatražio da vlada organizira okrugli stol o tome kako bi se raspravili svi detalji vezani za njegovu realizaciju. Plinovod bi trebao transportirati 63 mlrd. m3 prirodnog plina godišnje iz Rusije, preko Crnog mora i Bugarske, Srbije i Mađarske do Slovenije i Austrije. Odvojak bi dobila Hrvatska, a pregovara se još i s Makedonijom o priključenju. Rusija je već potpisala ugovore sa zemljama preko kojih ide trasa plinovoda o osnivanju zajedničkih tvrtki koje će ga graditi. Procjenjuje se da će projekt stajati ukupno 16 mlrd. eura, a prve isporuke plina trebale bi početi 2015. godine, dok se puni kapacitet transporta očekuje 2018, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.

TAGOVI