Krenula je isporuka ruskog plina u Kinu

Autor: B.O. Objavljeno: 03.12.2019. 🕜 10:38 Lokacija: Peking (Kina)

Snaga Sibira diže rusko-kinesko strateško partnerstvo na novu razinu

Puštanjem u pogon plinovoda Snaga Sibira, Rusija je u ponedjeljak započela s isporukom prirodnog plina u Kinu. Na otvaranju su, među ostalim, putem televizijske poveznice sudjelovali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping, javlja ruska novinska agencija TASS

Vladimir Putin je rekao kako plinovod Snaga Sibira "rusko-kinesko strateško partnerstvo u energetskom sektoru dovodi na potpuno novu razinu stavljajući zemlje bliže ispunjenju cilja od 200 milijardi dolara bilateralne trgovine u 2024. godini koja je utvrđena s predsjednikom Xi Jinpingom". 


Jačanje strateške suradnje 

"Razvoj rusko-kineskih odnosa jest i ostat će prioritetna putanja u vanjskoj politici dviju zemalja", rekao je Xi Jinping, dodajući kako će Rusija i Kina "dosljedno jačati stratešku suradnju i partnerstvo na različitim kolosijecima". 

Ukupna dužina plinovoda Snaga Sibira je 3 000 kilometara. Vrijednost projekta je procijenjena na 55 milijardi dolara. Nakon što plinovod bude u punoj funkciji, Kini će se godišnje isporučivati 38 milijardi prostornih metara ruskog plina. 

Inače, 30-godišnji ugovor o isporuci ruskog plina Kini potpisali su Gazprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) još 2014. godine.

TAGOVI