Ne očekuju se problemi u opskrbi plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 15.10.2014. 🕜 15:37 Lokacija: Zagreb

Ako okolne države ne zatvore svoje transportne sustave nema razloga za krizno stanje

I ove godine na Danu plina u organizaciji HSUP-a u fokusu je bila sigurnost opskrbe potrošača, a zaključak skupa je da se ne očekuju nikakve poteškoće na tom području. Marko Blažević, direktor HEP Opskrbe plinom, koja opskrbljuje tarifne kupce, istaknuo je da je tvrtka spremna za plinsku sezonu 2014./2015. jer kupuju dovoljne količine domaćeg plina, imaju zakupljen velik kapacitete plinskog skladišta Okoli, te fleksibilan ugovor o dobavi plina za pokrivanje vršnih opterećenja. Istaknuo je da je cijena sigurnosti opskrbe visoka, s čim se složio i Vedran Špehar iz Prirodnog plina koji je naglasio da tržište i dalje pada, pada proizvodnja plina a opskrba je diverzificirana jer je tržište otvoreno, što u kombinaciji daje sigurnost opskrbe. Bojazni za sigurnost opskrbe zaštićenih kupaca stoga ne bi trebalo biti, ali on smatra da postoji velika siva zona dođe li do primjene netržišnih mjera u slučaju ugroze u plinskoj krizi širi razmjera. 
"Ako trgovci odnosno opskrbljivači budu imali dodatne troškove u jednoj takvoj krizi, naći će se u poteškoćama", rekao je Špehar. Ina u proizvodnju 1. studenog pušta proizvodna polja Ika JZ, a 1. srpnja u rad je pušteno polje Izabela. U ta dva projekta uloženo je 830 milijuna kuna. Ivana Ivančić iz PSP-a rekla je da su ukrajinska plinska skladišta puna tek 53%, no EU skladišta rekordno su popunjena s više od 90% kapacitete, s upravo je Gazprom utiskivao plin želeći garantirati sigurnost svojim kupcima. 
Direktor PPD-a Pavao Vujnovac naglasio je da ta tvrtka računa uvesti 750 milijuna m3 plina u ovoj plinskoj godini. Istaknuo je da u danima najveće potrošnje, uz maksimalno crpljenje domaćih polja i skladišta uvoz u nekim trenucima doseže i 60%. "Plin u skladištima treba platiti, a pitanje je hoće li biti potrošen bude li topla zima", pita se Vujnovac. Nataša Vujec iz Crodux-plina je rekla da im je dvogodišnje iskustvo u trgovanju plinom pokazalo da kupci nerijetko loše planiraju svoju potrošnju i traže previše plina, a tu blagotvorno djeluje trgovanje na virtualnoj točki koje je započelo ove godine i gdje je u prvom polugodištu zabilježeno 178 transakcija. Vujec i Vujnovac su se složili da ako okolne države ne zatvore svoje plinske sustave nema razloga da Hrvatska proglašava krizno stanje u opskrbi plinom. Od početka iduće godine bit će moguće trgovanje energijom uravnoteženja u plinu, najavljuju iz HROTE-a. 

TAGOVI