NIS prekomjernim crpljenjem uništava bušotine?

Autor: N.D. Objavljeno: 24.04.2017. 🕜 09:27 Lokacija: Beograd (Srbija)

Otpušteni rudarski inženjeri upozoravaju na štetnu rudarsku praksu u NIS-u

NIS u Srbiji eksploatira naftna polja hidrauličkim frakturiranjem a to radi na način koji će buduću proizvodnju iz njih učiniti neodrživim, upozorila je grupa inženjera koja je otpuštena iz kompanije. Oni traže od države da zaustavi primjenu te metode jer ona, pored ubrzanog pražnjenja domaćih resursa, dovodi i do nekontroliranog zagađenja okoliša. Srpski izvori ugljikovodika gotovo su na izdisaju i postoji opasnost da već 2021. ostanemo bez milijun tona vlastite proizvodnje nafte, što je trećina od ukupne potrošnje na srpskom tržištu. "Posljedice takve eksploatacije su nesagledive i za buduće generacije jer se razvali cijela bušotina pa nafta krene u svim pravcima. Na taj način gubimo naftu i ona dolazi u vodotoke, koje zagađuje. Ali, to "Gaspromnjeft" i rukovodstvo ne interesira, jer im je važan samo profit i kako da srpsko rudno bogatstvo što prije izvade iz zemlje" objašnjavaju bivši stručnjaci NIS-a za srpski Blic. Kako navode, od 52 naftna polja koja su Rusi preuzeli, a s kojih se prije privatizacije dobivalo oko 700.000 litara nafte, godišnje se crpilo dvostruko više, i do 1,3 milijuna tona. Posebna priča je što se pod plaštom istraživanja novih naftnih polja u stvari radila eksploatacija, što država mora znati. "Sve u svemu, država je na velikom gubitku jer su Rusi za mali novac kupili zlatnu koku, ali i zato što ubrzanom eksploatacijom troše rudno bogatstvo. Zato, ako država ne zaštiti svoje interese i naftne resurse i ne zaustavi nedozvoljene metode eksploatacije, vrlo je moguće da za tri-četiri godine nećemo imati ni kap nafte iz svojih nalazišta. Ona su već sada na izdisaju" - upozoravaju bivši stručnjaci NIS-a. Oni kažu da su se obraćali državi zbog ovih ali i mnogih drugih nepravilnosti još dok su radili u NIS-u. 
Umjesto odgovora države mi smo od Kirila Kravčenka, bivšeg direktora, dobili otkaz. Svu ovu bahatost "Gaspromnjefta" plaćaju građani Srbije, ali o tome srpska javnost šuti, jer nitko ne smije govoriti što se događa u NIS-u. Uostalom, neka državni dužnosnici samo prošetaju vojvođanskim šorovima i njivama gdje su naftne bušotine pa će vidjeti kakva je pustoš napravljena. Treba znati da zbog niske rudne rente, neplaćanja izvozne takse i neodgovornog odnosa prema ležištima nafte NIS u Srbiji zarađuje 500 dolara po toni nafte, dok je zarada u Rusiji samo 100 dolara. Ovakva razorna eksploatacija obavlja se i zato što je do 2023. uredbom dozvoljeno da rudna renta umjesto 7%, za NIS iznosi 3% - objašnjavaju Blicovi sugovornici.
U NIS-u dakako, demantiraju te tvrdnje. "U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, NIS sve izvodi uz strogo poštovanje propisanih uvjeta i u skladu s najvišim ekološkim standardima i pravilima koja reguliraju područje sigurnosti na radu. NIS u Srbiji posjeduje više od 50 naftnih i plinskih polja, a ukupna ostvarena proizvodnje nafte i plina u 2016. godini, uključujući i Angolu, iznosio je 1,46 milijuna uvjetnih tona" stoji u odgovoru NIS-a.

TAGOVI