Pojeftinjuje plin građanima

Autor: N.D. Objavljeno: 23.03.2016. 🕜 08:38 Lokacija: Zagreb

Cijene plina za kućanstva padaju za 18%

Na današnjoj sjednici Vlade donesene su odluke kojima se stječu uvjeti za pojeftinjenje plina za kućanstva. Naime, prema dokumentima objavljenim na webu Vlade, Vlada će donijeti odluku da je Ina kao proizvođač plina dužna HEP-u kao opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plin prodavati po cijeni od 0,1369 kn/kWh, što uključuje transport do virtualne točke trgovanja. Nova cijena je 20% niža cijena od sadašnjih 0,1715 kn/kWh. 
HEP će pak taj plin opskrbljivačima prodavati po cijeni od 0,1734 kn/kWh s uključenim naknadama za transport plina, prekoračenje ugovorenog kapaciteta i skladište plina, kao i naknade HROTE-u. Nova cijena je 24,2% niže od sadašnje koja iznosi 0,2289 kn/kWh. Vladinom odlukom nove niže cijene bi trebale vrijediti od 1. travnja ove godine do 31. ožujka iduće godine. Kućanstvima će plin pojeftiniti za 18%, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić. 
Cijene plina u Europi znatno su pale u proteklih godinu dana no država je Ini i HEP-u očigledno dugo davala solidnu cjenovnu prednost u odnosu na burzovne cijene u Europi. Tu cjenovnu prednost Ina će zadržati i sada, no ne u tako velikom rasponu. Na CEGH-u se na tržištu dan unaprijed plinom trguje za 12,6 do 12,7 eura po MWh (GCV). S obzirom na referentne uvjete to znači da je cijena koju je sada dobila Ina i dalje tri eura po MWh iznad one na tržištu, no tu je riječ o robi za koju bi trebalo osigurati i platiti transport. Iz Ine kažu da je riječ o za njih nepovoljnoj odluci koja "nanosi ozbiljnu štetu plinskom poslovanju", a njezin negativan učinak procjenjuju na 160 mil. kn. Ipak, ovdje bi bilo preciznije za Inu govoriti o promakloj dobiti a ne ozbiljnoj šteti jer za taj plin na otvorenom tržištu vjerojatno ne bi dobila bolju cijenu.
Najveći gubitnik ovakve Vladine odluke bit će HEP koji će ostati bez znatnog dijela svoje marže, dok će kućanstva benefite jeftinijeg plina osjetiti  tek u idućoj sezoni grijanja, pod uvjetom da Vlada u međuvremenu ne bude prisiljena zbog pritiska iz EU odustati od ovakvog deklarativnog načina određivanja cijena Ina-i.   

TAGOVI